Cine cunoaște biografia lui Iosif Vulcan știe că s-a născut la Holod, în județul Bihor, iar legătura lui cu Șinca Veche a fost mai mult decât tangențială, fiind satul în care s-a născut tatăl său,
Promovarea valorilor tradiţionale în parohia Miroşi
La parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Miroşi, judeţul Argeş, se desfăşoară, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi cu sprijinul părintelui Anton Dicu, inspector eparhial în cadrul Biroului de catehizare a tineretului, proiectul catehetic naţional "Hristos împărtăşit copiilor". De asemenea, parohia din localitate se implică şi în alte proiecte de promovare a valorilor cultural-tradiţionale.
În urma discuţiilor cu părinţii copiilor privind importanţa desfăşurării acestui proiect catehetic în parohie, părintele paroh Cătălin-Traian Zahiu, responsabil cu activitatea catehetică a Protoieriei Costeşti, împreună cu părinţii Cosmin Bloju şi Daniel-Ilie Ionică, au stabilit ca întâlnirile cu copiii să se facă în fiecare sâmbătă de la ora 13 până la ora 14, în biserica parohială. La orele de cateheză, pe lângă utilizarea ghidurilor şi a modelelor de lecţii catehetice în format electronic, s-au iniţiat şi alte activităţi care sprijină activitatea educativă a copiilor: realizarea unor creaţii artistice religioase (desene, colaje) având diferite teme religioase, învăţarea unor cîntece şi a unor noţiuni de muzică, jocuri logice, dar şi diverse jocuri sportive. Concursul "Bucuraţi-vă şi vă veseliţi!" De asemenea, în cadrul parohiei are loc anual, din 2008, cu binecuvântarea IPS Calinic, concursul "Bucuraţi-vă şi vă veseliţi!" , acesta fiind gândit ca o reconsiderare a educaţiei religioase, în vederea configurării unor modalităţi de a-i învăţa pe copii să trăiască după învăţătura Bisericii. "Concursul are în vedere principiul coresponsabilităţii, stimularea aptitudinilor şi talentelor, stimularea opiniilor, imprimarea unei direcţii evolutive acţiunilor colaboratorilor, înţelegerea diversităţii participanţilor la actul religios. Acest concurs îl putem considera un instrument catehetic prin care determinăm copiii, încă de la cele mai fragede vârste, să cerceteze învăţăturile biblice şi creaţiile literare cu teme religioase, să-şi dezvolte sentimente şi trăiri spiritual-duhovniceşti, pentru a-i ajuta astfel să atingă maturitatea întru credinţă", ne-a declarat părintele paroh Zahiu. Parohia "Miroşi" se implică şi în conservarea şi promovarea valorilor tradiţionale locale prin participarea la concursul ,,Cele mai frumoase costume populare de sărbătoare purtate de tinerii argeşeni", precum şi prin implicarea în elaborarea proiectului "Tradiţiile locale - paşi spre o educaţie extracurriculară" în cadrul Programului de Dezvoltare a Învăţământului Rural, dar şi în organizarea unei expoziţii cu 24 de sculpturi ale artistului autodidact Constantin Vasilescu. Monument istoric Biserica din localitate este monument istoric. Ea este aşezată în cel mai înalt punct al localităţii, pe şoseaua naţională ce duce spre Roşiori de Vede, la aproximativ 2 kilometri de gara Miroşi. În comună au existat încă din secolul al XVIII-lea, două biserici, în Miroşul de Sus şi Miroşul de Jos. Bisericile erau din lemn şi acoperite cu şiţă. Biserica din Miroşul de Jos avea hramul "Sf. Gheorghe". Sub o formă modificată, ea există şi azi, servind drept capelă de cimitir. Cealaltă, atestată încă din 1790, a fost distrusă de foc la 1840. În locul ei se va ridica alta în 1879, înlocuită apoi, în 1908, cu actuala biserică monumentală, care are nevoie de ajutoare materiale pentru conservare şi consolidare.