Cine cunoaște biografia lui Iosif Vulcan știe că s-a născut la Holod, în județul Bihor, iar legătura lui cu Șinca Veche a fost mai mult decât tangențială, fiind satul în care s-a născut tatăl său,
Rugăciune şi întrajutorare la capela ortodoxă din Baden-Baden
Capela ortodoxă din Baden-Baden, unde slujeşte de 14 ani părintele Ionuţ Bogdan Stavarachi, are o istorie aparte, prin ctitorul ei, domnitorul de odinioară al Moldovei Mihail Sturdza. Slujbele misionare pentru credincioșii români aflați în diaspora reprezintă centrul activităţilor acestei parohii. Alături de alţi preoți români din zonă (Offenburg, Rastatt, Landau, Pforzheim și Freundenstadt), părintele Stavarachi slujeşte pentru a oferi conaţionalilor, dar şi localnicilor un model de trăire duhovnicească ortodoxă.
Clericii români din landul german Baden-Württemberg săvârşesc periodic slujbe în comun, conduşi de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Acest lucru facilitează coeziunea între clerici şi îi ajută pe românii credincioşi din regiune să se cunoască mai bine, spre întrajutorare. Ţinând cont de situaţia epidemică, părintele Stavarachi a mers la spitale, la solicitarea bolnavilor români și nu numai, dar și în clinicile de recuperare și de îngrijiri paliative.
Una dintre slujbele speciale săvârşite anul trecut a fost cea de comemorare sau pomenire a ostaşilor români prizonieri din Primul Război Mondial, care au fost înmormântaţi în Germania. Slujba de pomenire a fost săvârşită la Cimitirul militar din Niederbühl. La slujbă, alături de credincioșii români au fost și rezerviști ai armatei germane, care la final au adus onorul în cadru festiv soldaților români.
Pe plan cultural şi catehetic, parohia l-a invitat pe pr. conf. dr. Vasile Crețu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, în cadrul unui program mai amplu catehetic și educațional care s-a desfășurat la Capela Stourdza în ultimii trei ani, spre a fi prezentat studenților de la ciclul de studii masterale. Materialul a fost apoi rezumat de părintele Crețu spre a fi inclus într-un studiu mai larg pe această temă.
În luna mai 2021, părintele Stavarachi a acordat un interviu postului de televiziune „Tele M” din Iași, pentru emisiunea Ferestre către suflet, la invitația realizatorului Lucian Apopei. Tema emisiunii a fost Departe de țară, dar nu înstrăinați.
Programul catehetic al parohiei s-a bucurat de sprijinul Arhiepiscopiei Iaşilor, prin donaţia a 30 de exemplare din volumul Învăţătură de credință ortodoxă. Volumele au făcut subiectul unei acțiuni dedicate celor interesați în participarea activă și conștientă la viața bisericească și care au dat dovadă de interes constant în acest sens. De ziua hramului, 20 de persoane au primit în cadru festiv acest semn de prețuire a ierarhilor români pentru credincioșii din diaspora.
Legătura neîntreruptă cu cei de acasă
Cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului, membrii Consiliului şi Comitetului Parohiei Baden-Baden au oferit daruri pentru 65 de copii care s-au aflat în capelă în acea zi de praznic. De asemenea, la fel ca și de Ziua Națională, am colaborat cu Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena”-Parcul Călărași din București, împreună cu care am realizat un schimb de corespondență între copii cu felicitări și mesaje legate de Nașterea Domnului, intitulat Mesaje pentru acasă - Mesaje de acasă. Prin această acțiune, parohia a urmărit conectarea copiilor din diaspora cu cei de acasă și a copiilor din țară cu realitățile pe care le trăiesc copiii din Germania.
Proiecte sociale în ajutorul celor nevoiaşi din ţară
Pe parcursul Postului Nașterii Domnului, parohia a desfăşurat mai multe acţiuni culturale şi sociale:
- Borcanul cu concentrat de fericire și Versete culese pentru suflete alese.
Această primă abordare a vizat conștientizarea activităților pe care Biserica le desfășoară pentru cei bolnavi. De la începutul postului, preotul a prezentat activitatea Centrului de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie al Arhiepiscopiei Bucureștilor și a Fundației Bucuria ajutorului. La sfârșitul fiecărei slujbe, după referatele de prezentare, cei prezenţi erau invitați să extragă din coșulețul cu versete alese diverse citate din Sfânta Scriptură și din Sfinți Părinți ai Bisericii despre ajutorarea aproapelui și despre dragostea creștină și cei care doreau puteau concretiza îndemnul primit în răvaș printr-o mică donație făcută în borcănelul cu concentrat de fericire. Până la sfârșitul acțiunii, în ziua de Nașterea Domnului am strâns suma de 2.500 de euro;
- Dăruind vei dobândi - Nimeni nu este atât de sărac încât să nu poată dărui o vorbă bună sau un zâmbet și nimeni nu este atât de bogat încât să nu aibă nevoie de ele.
În cadrul acestui proiect ne-am implicat pentru ajutorarea a 48 de copii orfani, din familii monoparentale sau cu o situație financiară precară din București, Focșani, Buzău, Videle - Teleorman, Suceava, Giurgiu, Vaslui, Picior de Munte - Dâmbovița, Roșiori - jud. Buzău, Galcău - Sălaj și Jugureni - Prahova. În urma apelului și a listei prezentate în capelă, fiecare a putut să-și aleagă un copil pe care să-l îmbrace complet cu hăinuțe și încălțăminte noi, la care au fost adăugate jucării, dulciuri, rechizite școlare, lapte praf, scutece, precum și obiecte și produse de igienă corporală. Valoarea bunurilor achiziționate în cadrul acestui proiect este de aproximativ 4.500 de euro;
- Voluntariat în România.
Prin această parte a proiectului s-a urmărit dinamizarea tinerilor români din diaspora pentru ca, atunci când vor merge în vacanța de vară în România, să se implice în diverse activități de voluntariat. Parohia a deschis o listă pentru doritorii să participe la acest proiect, care va rămâne până la sfârşitul Postului Mare 2022, când vor fi identificate fundații și asociații ale Bisericii din zonele de unde provin tinerii înscrişi, pentru a le putea sprijini, când vor merge în ţară.
Implicare în integrarea migranţilor români din Germania
Părintele Stavarachi a fost invitat din anul 2020 să devină colaborator onorific - voluntar în cadrul Departamentului de Asistență Socială și Educație al Primăriei Orașului Baden-Baden în poziția de mentor intercultural și școlar pentru noii imigranți. În această postură, părintele a participat alături de elevii și părinții români sau basarabeni la ședințele și întâlnirile organizate în școli, grădinițe, centre de consiliere și la Oficiul pentru protecția copilului, unde a facilitat comunicarea cu profesorii și conducerea școlii sau a instituției. De asemenea, tot în cadrul aceluiași departament, a fost solicitat să-i însoțească pe asistenții sociali ai Primăriei în vizitele organizate la cetățenii români care au solicitat sau trăiesc în sistemul social german, în vederea evaluării cazurilor. Urmare a acestor acțiuni, precum și a altor proiecte pentru ușurarea integrării migranților, părintele Ionuţ Bogdan Stavarachi a fost recompensat la Gala Naţională a Voluntariatului din data de 22 octombrie, alături de ceilalți colaboratori, cu Marele premiu pentru angajament comunitar deosebit.
Întâlnire cu donatorii
În colaborare cu domnii Björn Käckell și Maximilian Bürklle, coordonatori ai Sectorului de Management al Clădirilor istorice din orașul Baden-Baden, părintele Bogdan Stavarachi a organizat în capelă o întâlnire festivă cu toți cei 43 de donatori prin a căror implicare și generozitate s-au adunat 84.990 de euro, precum și 10.000 de euro pentru manoperă. În cadrul acestei întâlniri, după cuvintele de prezentare și mulțumire, a fost rulat filmulețul de prezentare a capelei produs de sectorul sus-menționat. În încheiere, a fost oferită celor implicați Cartea de binefăcător al capelei în format bilingv, însoțită de câte o cruciuliță aurie de rever. Acest moment i-a bucurat pe toți cei prezenți, ajungând în zilele următoare în ambele ziare regionale.
În data de 27 august 2021, la inaugurarea expoziției în aer liber Orașul Baden-Baden - Moștenire UNESCO, la invitația doamnei secretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării și Locuințelor, Andrea Lindlohr MdL, și a domnului primar Alexander Uhlig, părintele Stavarachi a fost prezent la deschiderea oficială, în centrul orașului. În cadrul expoziției, Capela Stourdza a ocupat locul central, fiind cel mai amplu proiect de restaurare din ultimii ani. Preotul român a prezentat cu această ocazie oficialităților ministeriale, parlamentare și locale prezente istoricul restaurărilor și stadiul actual, precum și proiectele viitoare pe care le are în ceea ce privește restaurarea capelei.