Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
„Şcoala dorohoiană de la răscruci” - purtătoare a valorilor spirituale şi naţionale
Seminarul Teologic din Dorohoi a fost înfiinţat în anul 1922 de pr. prof. dr. Dumitru Furtună. În anul 1933, ca într-un „joc al istoriei”, seminarul a fost închis. În 1993, din iniţiativa PF Părinte Patriarh Daniel, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, seminarul din Dorohoi a fost reînfiinţat. Corul „Haris” al seminarului desfăşoară numeroase activităţi culturale şi pastoral-misionare. Din anul 1997, Seminarul „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi are o relaţie frumoasă de prietenie cu oraşul Cholet din Franţa. Seminarul are, în prezent, în construcţie un nou corp de clădire, cu săli de clasă, birouri şi paraclis.
Seminarul teologic din Dorohoi a fost înfiinţat în anul 1922 de pr. prof. dr. Dumitru Furtună, paroh al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” - Vârgolici din Dorohoi, cu binecuvântarea mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei. Datorită statutului său, în scurt timp, seminarul şi-a căpătat denumirea de „şcoala de la răscruci”, prin faptul că şcolariza şi tineri din Bucovina şi Basarabia, ca şi mulţi dintre orfanii de război.
În anul 1931, seminarul din Dorohoi primea 33 de elevi de la seminarul din Constanţa, care se desfiinţase. În scurt timp, prin subscripţie publică şi donaţiile binevoitorilor, dar şi cu sprijinul financiar al Mitropoliei, seminarul avea să deţină o impozantă clădire în arhitectura vremii, înconjurată de 5 hectare de pământ, dintre care unul donat, iar patru cumpărate de pr. Furtună pentru seminar. Şcoala era bine dotată, deţinea mobilier modern, o vastă bibliotecă, un lot de pământ la Techirghiol şi toate utilităţile necesare.
Seminarul teologic - şcoală misionară
La îndemnul pr. Furtună, cunoscut şi ca folclorist şi etnograf, elevii culegeau, din zonele din care veneau, colinde sau balade, pe care apoi părintele le aşeza în pagini de antologie sau în revista pe care o edita - „Tudor Pamfile”. la marile sărbători creştine, seminariştii prezentau concerte şi spectacole cu tentă religioasă, atât în Dorohoi, cât şi în împrejurimile lui.
În cadrul Simpozionului „Dimensiunea Spirituală a Drepturilor Omului” - Mănăstirea Neamţ, 8-9 mai 2006, PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, sublinia rolul seminarului teologic în cunoaşterea învăţăturii de credinţă ortodoxă: „În seminar se urmăreşte o metodologie de studiu corelată atât pe cultură generală, cât şi pe cunoaşterea învăţăturii de credinţă ortodoxă. Se are în vedere formarea intelectuală, dar şi cea duhovnicească, printr-o viaţă liturgică intensă. Seminarul teologic trebuie perceput ca şcoală misionară, prin prelungirea Liturghiei în societate. Prin viaţa duhovnicească a tinerilor se înlocuieşte duhul lumesc cu Duhul lui Hristos, de unde derivă necesitatea prezenţei seminarului în planul educaţional zonal. De aceea, seminarul teologic nu poate fi înlocuit de alt liceu”.
Închis timp de 60 de ani, printr-un „joc al istoriei”
Din cele 7 promoţii pe care le-a dat, cu un total de 337 de absolvenţi, majoritatea au intrat în cler, fiind buni slujitori şi patrioţi, purtând amprenta dascălilor care i-au format. Printre absolvenţii seminarului dorohoian „Pimen Mitropolitul” al acelei perioade, se numără: Valerian Brânzei - preot şi protopop de Dorohoi, Constantin Popescu - profesor de muzică şi compozitor în Iaşi, Traian Dumitrescu - „asul” paraşutiştilor, comandor, Ilarion Argatu - marele duhovnic de mai târziu ş.a.
În anul 1933, seminarul îşi închidea porţile. 60 de ani mai târziu, în 1993, din iniţiativa PF Părinte Patriarh Daniel, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, seminarul din Dorohoi a fost reînfiinţat. Primul director al seminarului a fost pr. Mihai Toma, protopop de Dorohoi, care s-a străduit pentru buna funcţionare a seminarului, reintrat în drepturi. Au fost date în folosinţă clădirile internatului şi cantina Liceului „Grigorie Ghica Voievod” din localitate, pentru activitatea necesară seminarului. Pentru început, seminarul a funcţionat cu două clase paralele de clasa a IX-a.
Din 1995, a fost numit director al seminarului pr. prof. Constantin Muha, titular la catedra de Liturgică şi Muzică Psaltică. În 1997, prin decizia mitropolitană nr. 61, seminarul are ca patron pe „Sf. Ioan Iacob”.
„Şi Sfântul Ioan Iacob lucrează din destul…”
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi activează două coruri: corul „Agnus”, care interpretează muzică psaltică, şi corul „Haris”, pe liniară. Cel din urmă este un cor mai vechi, căruia, în 1998, PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, i-a pus numele „Haris” de la viaţa plină de har şi sfinţenie a Sfântului Ioan Iacob, patronul spiritual al seminarului. „Şi Sf. Ioan Iacob lucrează din destul cu rugăciunile sale, binecuvântând activităţile corului cu succese şi impliniri”, ne-a mărturisit pr. Constantin Muha, directorul seminarului.
Corul „Haris” al seminarului dorohoian „face foarte mult teren”, după cum se exprimă pr. Muha, directorul seminarului, care este şi dirijorul acestui cor. Astfel, tinerii corişti desfăşoară activităţi misionar-pastorale: îi vizitează şi-i bucură cu cântările lor pe bătrânii de la azilul din oraş sau pe cei din spitale, susţin slujbe arhiereşti, oficiate cu diferite prilejuri în protopopiatele Dorohoi, Darabani, Săveni sau răspund unor invitaţii ale unor parohii din protopopiatele Paşcani, Târgu Neamţ, Botoşani, Bacău ş.a.. Deplasarea este posibilă datorită maşinilor din dotarea seminarului. Corul este prezent şi la diferite manifestări culturale şi artistice zonale, prin parteneriatele pe care le-a dezvoltat cu primăria sau cu liceele, şcolile şi grădiniţele din oraş. „Haris” participă astfel, alături de Corala „Andantino” a Liceului „Grigore Ghica”, Dorohoi, la concertul organizat de Asociaţia Frăţia Ortodoxă, filiala Dorohoi, în fiecare an, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, precum şi la concertul de colinde din 18 decembrie. De asemenea, corul seminarului colaborează cu Clubul copiilor, în cadrul Ansamblului folcloric „Mugurelul”: un elev seminarist din anul întâi cântă în orchestra ansamblului folcloric şi altul din anul V este solistul vocal. „Comunitatea a început să ne preţuiască la justa valoare şi să-şi dea seama că e nevoie de o şcoală teologică în spectrul educaţional şi cultural al unei urbe”, a exclamat cu mulţumire pr. Muha.
Ca un alt tip de realizări, corul prezintă trei casete audio şi un CD, cu muzică bisericească, dar şi patriotică şi populară: „Praznic luminos” - colinde, „Eu sunt Învierea” - cântări din Postul Mare şi „Penticostar”, „Itinerarii corale” - piese patriotice şi populare şi un CD cu selecţii, dedicat PF Părinte Patriarh Daniel. Cea mai nouă înregistrare redă Sfânta Liturghie oficiată de PF Părinte Daniel, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în Catedrala mitropolitană din Iaşi, în duminica a doua a Postului Mare din anul 2000.
Membrii corului au susţinut concerte, singuri sau împreună cu alte coruri în biserici din Tesalonic, Praga, Viena.
Prietenii din oraşul Cholet
Din anul 1997, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi are o relaţie frumoasă de prietenie cu oraşul Cholet din Franţa, înfrăţit cu Dorohoiul din 1990. Prietenii choletezi au ajutat şcoala dorohoiană cu multe bunuri, atât la cantină, cât şi la internat.
În vara anului 1999, corul seminarului a fost oaspetele Primăriei din Cholet, pentru a inaugura prima săptămână culturală româno-franceză. Atunci, Haris a susţinut cinci concerte în: Saint-Aubain, Pouzauges, Clisson, Puy de Fou şi Cholet. La Cholet, coriştii dorohoieni au cântat, împreună cu fanfara militară, imnul naţional al Franţei.
În 2005, corul seminarului dorohoian a fost din nou prezent în Franţa, la a11-a întâlnire a înfrăţirilor Cholet-ului. „Choletezii sunt înfrăţiţi cu 7 oraşe din 5 continente, iar în 2005 serbau a 22-a întâlnire de înfrăţire cu Germania”, ne-a explicat pr. director al seminarului. Cei din conducerea Cholet-ului sunt la rândul lor prezenţi în Dorohoi, în fiecare an, în luna octombrie, pentru a serba zilele oraşului.
Ample activităţi culturale şi artistice
Elevii talentaţi sunt membri ai cenaclului literar al seminarului, organizat de Cristina Ignat, profesor titular la catedra de limba şi literatura română. Seminarişti dorohoieni, care de patru ani sunt printre laureaţii concursului de poezie „Aripi deschise”, dau ce au mai bun din ei, înflăcăraţi la gândul că, o dată ajunşi în finală, versurile lor vor fi publicate într-un volum. Concursul de poezie este organizat de liceele botoşănene, la iniţiativa Vioricăi Afrăsinei, deputat PSD.
Seminarul a editat din aprilie 1999 şi o revistă culturală - „Haris”, cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel. În anul 2000, publicaţia a ocupat locul întâi la concursul de reviste şcolare, faza judeţeană. Editarea se făcea din fonduri proprii şi prin contribuţia intelectuală a profesorilor şi elevilor şcolii. Erau publicate şi articole din afara şcolii, a celor interesaţi de cultură şi de iniţiative frumoase. În 2001, însă, din lipsa fondurilor, revista s-a oprit la numărul 23, dar, după cum ne-a informat pr. director al seminarului, revista îşi va relua activitatea din ianuarie 2008.
Sub coordonarea Cristinei Ignat, profesor de limba română, elevii seminarişti organizează în fiecare an, pe 8 martie, un spectacol la care sunt invitate personalităţile Dorohoiului. În cadrul spectacolului, elevii interpretează la acompaniament şi vocal piese şi poezii.
Elevii seminarişti participă, de asemenea, şi la olimpiadele şcolare. Anul acesta, la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, faza naţională, un elev a obţinut premiul al III-lea. Tot în plan cultural, în anul 1997, Seminarul a sponsorizat Olimpiada internaţională de română cu 1.500.000 de lei.
Seminarul din Dorohoi este singurul seminar din eparhie care are pagină web activată. Prin internet, elevii seminarişti comunică cu Institutul „Sf. Apostoli” din New York, cu Parohia „Sf. Parascheva” din Boston, cu Seminarul Ortodox din Kodiac - Alaska, cu Primăria Cholet şi Asociaţia Cholet - România, cu Asociaţia „Animation de Jeunesse-Bienne”, Elveţia, cu redacţia „Alfa şi Omega” - Chişinău ş.a. Seminarul din Dorohoi îşi îndeplineşte astfel menirea de altădată, ca purtător al valorilor spirituale şi naţionale, rămânând în continuare „Şcoala de la răscruci”, prin faptul că şi în prezent şcolarizează elevi din Bucovina şi Basarabia.
Un corp de clădire nou cu săli de clasă şi paraclis
Seminarul are în prezent în construcţie un nou corp de clădire cu săli de clasă, birouri şi paraclis. „Proiectul este început de trei ani, din iunie au început practic lucrările. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Sfântului Ioan Iacob, ca la anul, în luna iunie, să fie totul terminat. La anul este şi prima revedere a promoţiei 1993-1998, şi în cadrul acestor festivităţi vom sfinţi şi noul paraclis”, ne-a explicat pr. director. Paraclisul va purta hramul „Sfântul Ioan Iacob” ca şi cel al seminarului. În prezent, elevii seminarişti se roagă într-o capelă improvizată la parterul clădirii seminarului. Prezenţa la Liturghie o fac la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” - Vârgolici, din curtea Protopopiatului Dorohoi.
O altă lucrare se efectuează la cantina seminarului, care va fi în curând dotată cu centrală şi sobă pe gaz metan.
„Este o şcoală vocaţională…”
„Seminarul teologic este şcoala în care tânărul reuşeşte să-şi depăşească angoasele, să se cunoască mai bine, să comunice cu cei din jur şi să ştie când trebuie să vină în ajutorul aproapelui. Aici se dezvoltă o legătură aparte, o prietenie sinceră şi folositoare a tinerilor cu duhovnicul, care persistă, de multe ori şi după terminarea studiilor. Dar seminarul este şi o şcoală vocaţională, ce presupune mult efort intelectual şi de suflet. Se munceşte intens. Încercăm să le deschidem acestor copii perspectivele vieţii, cu provocările care există în faza actuală, să-i obişnuim să se adapteze din mers, dar să şi ştie să fie păstrători ai tradiţiei şi ai credinţei strămoşeşti. Trebuie să-i pregătim, să le spunem din timp ce-i aşteaptă în viaţă, pentru că în şcoală, în general, se învaţă mai mult teoretic. Contează foarte mult să-l înveţi pe copil să se descurce în viaţă, ca să nu clacheze mai târziu; să înveţe să lupte cu demnitate şi să promoveze valoarea învăţământul teologic. E nevoie să ieşim în faţa oamenilor şi să dovedim că elevii seminarişti ştiu să facă de toate. Încercăm să facem faţă tuturor încercărilor, pentru că am fost investiţi cu încredere şi nu vrem să înşelăm aşteptările celor care ne-au ajutat atât de mult. Accentul cade din ce în ce mai mult pe partea spirituală, pe slujbe, pentru că, aşa cum spunea părintele Clement Haralam, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, «cine nu iubeşte Liturghia, nu poate sluji lui Dumnezeu». E vital pentru un teolog să iubească biserica şi să contribuie la înfrumuseţarea cultului liturgic prin cântare şi predică. Ne bucurăm când elevii noştri se îndreaptă în continuare spre teologie, dar şi atunci când au şi alte deschideri, pentru că de teologi este nevoie peste tot. Avem absolvenţi care sunt acum la medicină, la economie şi administrarea afacerilor, la istorie, filosofie sau conservator. Asta ne bucură şi ne încurajează să muncim cu şi mai mult elan. Încercăm să le venim în ajutor celor cu venituri mai modeste, avem peste 20 de elevi cu probleme financiare, cărora le suportăm hrana din donaţii şi sponsorizări. Un foarte substanţial ajutor în lucrările întreprinse ni l-au oferit, de fiecare dată, Mitropolia şi Protopopiatul Dorohoi, cărora le trasmitem, cu preţuire, călduroase mulţumiri.”
Ştefan Darie, elev în anul V la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi:
„În anul 2003, când am intrat la seminar, răspundeam că am făcut această opţiune pentru a duce mai departe tradiţia familiei. Acum, pot spune că seminarul m-a schimbat foarte mult.
Mi-a oferit o perspectivă morală asupra vieţii. În plus, am legat foarte multe prietenii aici şi în afară, cu ocazia deselor ieşiri pe care le-am avut cu corul seminarului.
Îmi amintesc de o Sfântă Liturghie la care am stat în altar, lângă preotul slujitor şi am văzut, atunci, pentru prima dată, cum pe Sfânta Masă se jertfea Hristos. Am fost pătruns de moment şi mi-am repetat că asta voi face şi eu mai târziu şi m-am rugat Mântuitorului să mă învrednicească şi pe mine să-l pot ţine pe palme, într-o zi. Recomand oricărui elev să urmeze seminarul, mai ales că acum s-au făcut şi multe dotări, se învaţă de drag.”