Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Sfânta Parascheva și-a primit închinătorii de ziua ei
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a culminat sâmbătă cu slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului, la care au fost prezenți circa 20.000 de credincioși. În același timp, aproximativ 40.000 de pelerini s-au închinat la sfintele moaște ale Cuvioasei și ale Sfintei Muceniţe Tecla. Slujba hramului Catedralei Mitropolitane a fost săvârşită pe o scenă special amenajată, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, de un sobor de 20 de arhierei români şi străini, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama. În cadrul acestor manifestări, ieri, 15 octombrie, Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” din Iași a fost sfințită de un sobor impresionant de slujitori, format din 8 ierarhi din țară și din străinătate, și din 100 de preoți și diaconi.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a sărbătorit sâmbătă hramul, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Şi în acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată, pe o scenă amenajată pe bulevardul Ştefan cel Mare, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și alți 18 ierarhi din ţară şi străinătate: Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfinţitul Părinte Leontie, Episcop de Chitron, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și Episcop ales al Episcopiei Hușilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași.
La slujba Sfintei Liturghii au participat aproximativ 20.000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe patru kilometri, aproape 40.000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei întâi Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla.
După citirea Evangheliei, Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iaşi, intitulat „Viața Sfinților este lumină pentru viața noastră”. „Pelerinajul miilor de credincioşi la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, precum şi la sărbătorile altor sfinţi, arată cât de mare este lucrarea misionară a sfinţilor care, prin exemplul vieţii lor şi prin rugăciunile lor, aduc pe oameni aproape de Dumnezeu şi îi adună laolaltă în rugăciune. (...) Prezența la Iaşi, în aceste zile de sărbătoare, a moaştelor Sfintei Mucenițe Tecla, alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ne cheamă să cerem ajutorul sfinţilor lui Dumnezeu, pentru a uni libertatea cu responsabilitatea, dar şi pentru a cultiva în viața copiilor și a tinerilor duhul smereniei creştine, al comuniunii frăţeşti şi al prieteniei, al iubirii faţă de Dumnezeu şi al iubirii faţă de Biserică, pentru ca şi tinerii să devină, la rândul lor, mărturisitori ai lui Hristos, prin rugăciune și fapte ale iubirii milostive sau darnice”, a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis.
Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama, a rostit un cuvânt de învățătură. „Noi trăim niște zile grele, în care s-au răspândit păcatul, desfrânarea și îndepărtarea de Dumnezeu. Dar avem o speranță mare că Dumnezeu este milostiv și ne primește oricând. Și suntem bucuroși că membrii Bisericii sunt aluatul acestei lumi, cum a spus Mântuitorul, și sunt cei care răspândesc pacea, dragostea și milostenia în lume. Eu vin din Biserica Ortodoxă Antiohiană, care prin istorie a avut întotdeauna o viață de mărturie și martiriu, a luptat și a rezistat pentru Mântuitorul prin istorie, iar astăzi la fel, trăiește aceste momente în special în zilele de război”, a amintit Înaltpreasfinția Sa.
„Crucea Moldavă” pentru părintele Mina Dobzeu
Un moment deosebit al slujbei hramului din acest an l-a reprezentat aducerea pe scena unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie a părintelui Mina Dobzeu, „botezătorul” lui N. Steinhardt și mărturisitor al credinței ortodoxe în închisorile comuniste, care a primit de la Înaltpreasfințitul Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”. „Anul acesta, în întreaga Biserică Ortodoxă Română am încercat să readucem în prim-plan chipurile acelor bărbați și femei care au înfundat pușcăriile acelor vremuri: peste 2.000 de preoți și monahi și multe mii de creștini mireni care au pătimit pentru credință și neam. Am voit a aduce în fața dumneavoastră un părinte care a prins acele vremuri. Pentru acești oameni sfinți, care deja au plecat la Domnul, trebuie să mulțumim că avem acum libertatea credinței. Și pentru că l-am descoperit la Huși pe părintele Mina Dobzeu, cel care se apropie de vârsta de 100 de ani (are 96 de ani), iată că l-am invitat acum în faţa dumneavoastră. (…) Nu știm câți ani îi va mai dărui Dumnezeu în această lume, căci cu un picior părintele este deja în Împărăția cerurilor, însă noi îi urăm la mulți ani cu sănătate!”, a precizat IPS Părinte Teofan.
Programul sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva a continuat sâmbătă-seară cu Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva și cu slujba de Priveghere a Învierii - Vecernia, Litia şi Utrenia, oficiate în Catedrala Mitropolitană.
Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei întâi Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până când numărul pelerinilor va permite ca rândul să fie gestionat în interiorul sfântului locaș.
Sfințirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie” din Iași
Câteva mii de credincioși au participat ieri la Sfințirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie” din Iași. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Nicholas, Mitropolit de Hama, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurați de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Au fost prezenți și Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte Leontie, Episcop de Chitron, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului și Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. De asemenea, din soborul slujitorilor locaşului de închinăciune mai fac parte pr. prof. dr. Ilie Melniciuc, pr. Paul Daniel Lehaci și pr. Ionuț Emanuel Lehaci.
În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicholas de Hamas, care a vorbit despre iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de toți oamenii: „Noi ne-am întâlnit la hramul Sfintei Parascheva, iar în această zi am sfințit o biserică care-l are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie. Într-o țară în care sfinții sunt atât de mult cinstiți, puteți îndeplini porunca Domnului Hristos: «Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârşit este». Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a dat cuvântul divin, prin care exprimă și explică voia Lui. Bunul Dumnezeu se bucură la întoarcerea copiilor păcătoși acasă, iar cuvântul lui Dumnezeu este un cuvânt viu, prin care omul se poate întoarce la Creatorul său”.
Drept recunoștință pentru implicarea și jertfelnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Petrică Lehaci a primit „Crucea Patriarhală”, iar ceilalți preoți slujitori Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care au ajutat la reconsolidarea bisericii, acestea primind diplome şi distincţii de vrednicie.
Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Iaşi fost înființată, la cererea credincioșilor, pe data de 1 septembrie 1995, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Locul de biserică a fost sfințit pe data de 9 septembrie 1995. Locaşul de închinăciune a primit hramurile „Nașterea Maicii Domnului”, „Sfântul Proroc Ilie” și „Sfântul Nectarie”. În anul 2000, s-a săpat fundația, urmând ca în 2006 să fie sfințit altarul. Pe 15 octombrie 2006, biserica a primit o părticică din moaștele Sfântului Nectarie. Racla a fost adusă la Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina (Grecia), şi de Maica Teodosia, stareța Mănăstirii „Sfânta Treime” din insula Eghina.