Biserica „Sfântul Ștefan”-Cuibul cu Barză din București a organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 10-14 octombrie 2024, cea de-a doua ediție a weekendului catehetic
Soluţiile Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru semenii în dificultate
La nivelul Sectorului Social-Caritate al Arhiepiscopiei Bucureştilor îşi desfăşoară activitatea mai multe aşezăminte filantropice. Centrul Social-Filantropic este unul dintre acestea, sub oblăduirea lui desfăşurându-se mai multe activităţi de educare a copiilor şi de cultivare a talentului lor la pictură, de ajutorare a bătrânilor şi bolnavilor, de asistenţă a celor care sunt dependenţi de alcool.
Din primele veacuri creştine, Biserica s-a ocupat de organizarea activităţilor sociale, de la hrănirea săracilor în cadrul agapelor, care aveau loc după Sfânta Liturghie, şi până la bolniţele înfiinţate pe lângă mănăstiri. După 1989, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă, sprijină şi susţine orice formă de ajutor social care se înscrie în misiunea filantropică, proprie vieţii Bisericii, propovăduind fapta bună ca îndatorire firească a creştinilor. La nivelul Sectorului Social-Caritate al Arhiepiscopiei Bucureştilor îşi desfăşoară activitatea mai multe astfel de centre. Un loc important între acestea îl ocupă Centrul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei, înfiinţat în anul 1997, care se află pe strada Chesarie Episcopul, nr. 9. Acest centru este condus de părintele diacon Mihnea Susan şi se află sub directa grijă şi binecuvântare a Preasfinţitului Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Are ca obiectiv sprijinirea copiilor din familiile defavorizate, precum şi ajutorul social şi asistarea medicală a bătrânilor singuri. Aici primesc asistenţă şi consiliere religioasă şi medicală copiii care frecventează centrul, dar sunt ajutaţi material toţi cei care au nevoie de aceasta.
Centrul de pictură „Pârvu Mutu”
Din 2000, în cadrul acestui aşezământ, din dorinţa şi iniţiativa vrednicului patriarh Teoctist, copiii talentaţi vin la centrul de pictură „Pârvu Mutu”. Sunt 30 de copii, cu vârste între 7 şi 14 ani, care învaţă aici să-i calce pe urme celebrului pictor de biserici Pârvu Mutu. Este adevărat că micuţii învaţă deocamdată să picteze icoane.
Referindu-se la activitatea în acest centru, Cecilia Muja, asistent social, ne-a declarat: „Ceea ce dorim noi prin activităţile pe care le desfăşurăm aici este să apropiem copiii de lumea în care trăiesc, de biserică, de Dumnezeu, de credinţa strămoşească, pentru că dincolo de viaţa lor tulburată, cei care vin aici sunt nişte oameni minunaţi şi au nevoie de multă dragoste, de dăruirea noastră”.
Pictăm, vorbim, ne împrietenim
„Vin aici de doi ani şi mă simt ca acasă. Pictăm, vorbim, ne împrietenim, ne ajutăm. Aş fi tare bucuros dacă aş putea să vin în fiecare zi”, ne-a spus Andrei Rotaru (12 ani), fără să-şi ridice ochii de la pensula lui care se ondula cu grijă pe o vază de sticlă ce căpăta repede culoare. Copiii vin la cercul de pictură în fiecare luni şi joi a săptămânii, programul fiind flexibil, în funcţie de orarul lor şcolar, şi îşi petrec timpul împreună, pictând icoane pe sticlă, confecţionând felicitări, ouă încondeiate, mărţişoare, vaze şi multe altele. Cu banii obţinuţi din vânzarea lucrărilor realizate, se organizează excursii, tabere de vară, vizite la muzee. Copiii vin aici ca într-o mică familie, unde se cunosc, comunică şi leagă strânse prietenii. Mulţi dintre ei, ajunşi la licee şi facultăţi, se întorc adesea pentru a revedea profesori, preoţi şi colegi care le-au rămas în suflet.
Prevenire şi ajutor
În cadrul sectorului menţionat există programe de prevenire a violenţei în familie, de prevenire HIV-SIDA, în parteneriat cu şcolile din care provin. „Copiii au participat activ la aceste campanii, lucrând colaje, planşe, în care au ilustrat, potrivit imaginaţiei lor, prevenţia violenţei în familie şi au fost premiaţi de către reprezentanţi ai Organizaţiei de Caritate Creştină (IOCC). Avem, de asemenea, parteneriate cu Şcoala nr. 49 din Sectorul 2, cartierul Vatra Luminoasă şi cu Asociaţia «Nicolae Bălcescu», care se ocupă în special de copiii bolnavi de cancer. Mergem împreună cu aceştia la film, la muzee, în excursii. În acest fel, copiii din centrul nostru învaţă să se comporte normal, creştineşte, la întâlnirea cu aproapele”, ne-a explicat doamna Claudia Dumitraşcu, asistent social.
Un program pentru iubitorii de carte
Tinerii iubitori de carte au şansa, mergând la Aşezământul Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor, să descopere cărţi de literatură, de ştiinţă şi manuale şcolare în diferite forme: tipărite clasic, electronic, dar şi audio-video, graţie programului educaţional Bibliofilia multimedia. Ideea s-a născut în anul 2003, în mintea unui tânăr care frecventase activităţile centrului. Valentin Anei, pe atunci elev la Liceul de Informatică, acum student la medicină, s-a ocupat de organizarea logistică a centrului şi a oferit, ca voluntar, cursuri de calculator copiilor care veneau aici. „Am pornit de la acest elev care a venit la noi şi ne-a spus: «Sunt în anul I la Liceul de Informatică. Nu am bani să îmi procur manualele». Noi atunci i-am dat bani ca să-şi procure cărţile, dar am iniţiat împreună cu el o campanie pentru dezvoltarea unui fond la care să aibă acces şi alţi elevi interesaţi”, a precizat Gheorghe Cacoveanu, coordonatorul programului. Cu timpul, biblioteca de la acest centru s-a îmbogăţit, cei care vor să să înveţe, având la îndemână atât fondul carte, cât şi gama largă de mijloace media: proiecţiile de film, audiţiile, cursurile.
Alcoolicii anonimi
În cadrul aşezământului, din apropierea Dealului Patriarhiei, din 2003 există şi un „centru de alcoolici anonimi”. La început, preoţii mergeau în diverse comunităţi, intrau în legătură cu parohii, şi identificau persoanele cu probleme. Preoţii care asigură asistenţa socială în acest centru se întâlneau cu cei din grup în biserici, în diverse locaţii ale Arhiepiscopiei, iar acum au un spaţiu amenajat special în locaţia din strada Chesarie Episcopul.
Au existat întâlniri obişnuite de dialog, iar mai târziu, s-a iniţiat şi dezvoltat un program specializat pe adicţie - „Drum şi regăsire”.
„După aproximativ 3 ani de experienţă pe stradă, în parcuri, în restaurante, m-am gândit că este foarte important să avem aici o asociaţie, «Sfântul Grigorie Taumaturgul», care să aibă ca specific adicţia în alcool, droguri şi tutun. Am primit binecuvântarea ierarhică şi astfel am purces la acest centru care acum se află în parteneriat cu Asociaţia alcolicilor din România”, a precizat părintele inspector Nicolae Fieraru.
În cadrul acestei asociaţii există „Şcoala celor 12 paşi”, care se desfăşoară ca o întâlnire a unor elevi la ora de matematică sau limba română. Se prezintă fiecare, precizează că nu a consumat nimic în ultimele 24 de ore şi se citesc tradiţiile alcoolicilor anonimi. Pe lângă programele specializate, anonimii din acest centru au şi o rânduială bisericească, săvârşesc acatiste, se spovedesc. Asistenţa religioasă este asigurată de către părintele Nicolae Fieraru şi de părintele Constantin Dragne.
▲ Consultaţii şi tratamente gratuite
Tot în cadrul centrului mai funcţionează două cabinete medicale (stomatologic şi de medicină generală), cu hramurile „Sfântul Pantelimon” şi „Sfântul Alexandru”, pentru persoane cu handicap, persoane singure, bătrâni şi copii.
Pentru susţinerea acestor cabinete şi a misiunii sociale din cadrul centrului s-a realizat un protocol cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, care susţine financiar o parte dintre cheltuieli şi un contract de comodat cu medicii centrului prin care aceştia returnează (20%) din venituri în fodurile aşezământului. Astfel, prin rezolvarea cazurilor obişnuite, se realizează autofinanţarea acestor cabinete destinate în mod special cazurilor sociale.
„Acest cabinet a fost iniţiat după modelul Cabinetului «Sfântul Pantelimon» al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, deschis în anul 1992 de către doamna doctor Luchian, sub binecuvântarea actualului Patriarh. Pe atunci, eu lucram într-o firmă de echipamente medicale şi am participat la dotarea acestui cabinet. M-a impresionat activitatea caritabilă de acolo şi mi-am dorit din tot sufletul să punem bazele unui astfel de centru şi în Capitală. Şi iată că, prin dragostea şi ajutorul Bunului Dumnezeu, am reuşit”, ne-a spus medicul Ruxandra Popescu.
La Cantina „Barbanas” din cadrul Sectorului Social-Filantropic, aflată la poalele Dealului Patriarhiei, sunt hrănite zilnic 54 de persoane.