Cine cunoaște biografia lui Iosif Vulcan știe că s-a născut la Holod, în județul Bihor, iar legătura lui cu Șinca Veche a fost mai mult decât tangențială, fiind satul în care s-a născut tatăl său,
Troiţele lui Dumitru, urmaşul Giureştilor
Trecătorul care va ajunge în satele comunei Crângurile, din judeţul Dâmboviţa, va fi atras de prezenţa discretă, dar atât de liniştitoa-re, a troiţelor nou-construite la marginea sau la răscrucea drumurilor. Aceşti stâlpi ai cerului sunt ctitoria primarului Dumitru Giurescu, descendent al bine cunoscutei familii de cărturari, un om al bisericii şi un motor al comunităţii din care se trage.
Sunt opt la număr. Câte una în fiecare sat al comunei, iar în cele patru cătune ale acesteia, la timpul cuvenit, urmează zidirea altora. Troiţele lui Dumitru Giurescu sunt aparte. Bine îngrijite şi totdeauna luminate de candele pline cu ulei curat. "Mergând prin ţară, am văzut în majoritatea satelor câte o troiţă. Aşa mi-a venit ideea. Le-am construit ca omul să-şi aducă aminte de Dumnezeu. Nu poate trece pe lângă ele fără să-şi facă cruce şi să se roage de iertare", spune ctitorul, în pragul uneia dintre troiţe. Un sătean se apropie cu pălăria în mână şi-l salută respectuos. După ce face câţiva paşi, omul se închină cucernic, ca şi cum ar fi vrut să exemplifice spusele lui Giurescu. Şi înainte de a fi primar, Dumitru Giurescu era cunoscut de consăteni ca fiind un creştin practicant, darnic, iubitor faţă de biserică şi implicat activ în viaţa acesteia. Astfel, nu mare le-a fost mirarea atunci când au aflat că Dumitru împreună cu surorile sale au donat pământ, mate-riale de construcţii şi alte bu-nuri necesare mănăstirii din Pătroaia Deal, un aşezământ monahal aflat la începuturi, însufleţit de o obşte deocamdată micuţă. Privitor la procesul de construcţie a troiţelor, Dumitru Giurescu nu-şi asumă în totalitate meritul: "Când am ajuns la primărie, în 2004, m-am implicat în viaţa parohiilor şi m-am apropiat mai mult de preoţi. Împreună cu cele şase parohii şi cei cinci preoţi, am început construirea unei troiţe, câte una în fiecare an". Prea multe nu ar mai fi de spus. Cele câteva imagini vorbesc de la sine. Şi ar trebui privite cu luare-aminte, dacă ar fi să reflectăm asupra spuselor cercetătorului Ionel O-prişan, autorul amplei antologii "Troiţe româneşti" (singura cercetare din domeniu): "Dacă dorim cu adevărat să ştim cine suntem şi ce repre-zentăm sub soare, va trebui să apelăm, între altele, şi la sugestiile pe care ni le oferă troiţele". (Raluca Brodner)