Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Vârsta a treia poate fi frumoasă!
A depăși 70, 80 sau chiar 100 de ani nu înseamnă neapărat retragerea într-un loc ascuns și monoton, nici lipsa de activitate ori distracții. O dovedesc cu prisosință vârstnicii înscriși în programele Centrului pentru Seniori al Municipiului București, despre care ne-a oferit informații și imagini Oana Georgescu. Astfel, Pompiliu Sterian, 101 ani, ține cursuri despre bucătăria interbelică, scrie, face planuri pe termen lung, este cel mai vârstnic blogger din România, joacă teatru și organizează aniversările pentru colegii săi de cămin. Marin Dumitrescu, 101 ani, pilot de raliuri, unul dintre cei mai emblematici eroi ai motosportului românesc, a continuat implicarea în domeniu ca preparator de automobile de curse. General-locotenentul (r) Ion Dobran, 101 ani, a fost as al aviaţiei de vânătoare române în cel de-al Doilea Război Mondial, cu 74 de lupte aeriene, 11 avioane doborâte și 340 de misiuni de luptă. Locotenentul (r) Dumitru Gal, veteran de război, a împlinit în ianuarie 105 ani. Carolina Avram, 100 de ani, a fost croitoreasă, este credincioasă și optimistă din fire.
Activitatea CSMB nu se rezumă însă la a-i celebra pe seniori. Îi ajută în multe feluri, îi premiază, îi serbează la aniversări și le organizează excursii prin țară. Ne-am gândit să vă oferim câteva imagini care nu au nevoie de alte comentarii.