Biserica „Sfântul Ștefan”-Cuibul cu Barză din București a organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 10-14 octombrie 2024, cea de-a doua ediție a weekendului catehetic
Zi de sărbătoare în Parohia Sfântului Elefterie
Ca în fiecare an, în ziua de 15 decembrie, monumentala Biserică „Sfântul Elefterie”-Nou din Capitală, Paraclis Patriarhal, devine loc de pelerinaj. Numeroși credincioși bucureșteni participă la slujbele rânduite cu prilejul hramului. Racla cu un fragment din moaștele Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, primeşte neîncetat evlavioase plecăciuni de la cei care poartă către ocrotitorul lor spiritual gând de rugă şi mulţumire. În Liturghie, bună rânduială eclesială şi întru bucuria făptuirii şi a dăruirii, părintele protoiereu Valer Ulican, parohul bisericii, împreună cu obştea slujitorilor şi a credincioşilor dinamici şi harnici, aşază filele prezentului în preţuite slove spre continuitatea întru unitate a istoriei de aici.
Locaşul de cult închinat Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, aflat în Piața Operei din București, a fost în decursul anilor martorul multor evenimente ale Capitalei. În ziua de 29 iunie 1935, a avut loc ceremonia de punere și sfințire a pietrei de temelie, la care au participat Preasfințitul Părinte Veniamin Pocitan, Episcop-vicar patriarhal, ca delegat al vrednicului de pomenire Patriarh Miron Cristea, numeroși clerici și personalități ale vieții civile de atunci.
Mai târziu, în procesul de finalizare și împodobire a bisericii a contat enorm sprijinul vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, care s-a implicat activ și a contribuit la toate etapele finalizării bisericii. În cele din urmă, după aproape 40 de ani de strădanii, la data de 29 iunie 1971, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou a fost gata pentru sfințire. Slujba a fost oficiată de către însuși Patriarhul Justinian Marina împreună cu Preasfințitul Părinte Antonie Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți. Toate aceste evenimente sunt consemnate pe scurt în pisania locașului de cult, așezată în interior, deasupra intrării.
La împlinirea a 80 de ani de la slujba de punere și sfințire a pietrei de temelie și a 44 de ani de la prima sfințire a Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, în Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi, locașul de rugăciune al acestei parohii, reconsolidat, cu pictura restaurată, împodobit şi înfrumuseţat, a primit în ziua ocrotitorului (15 decembrie 2015) înnoirea veșmântului de har prin săvârșirea slujbei de sfințire de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, Patriarhul României a sfinţit trei noi clopote şi a binecuvântat Aşezământul cultural-pastoral de la demisolul locaşului de cult.
Atelier de icoane, activităţi educaţionale și filantropice
Din această nouă zi, consemnată cu litere de aur pe filele dăinuirii acestui monumental locaş de cult al urbei noastre, părintele Valer Ulican, parohul bisericii, împreună cu obştea slujitorilor şi a credincioşilor de aici, se osteneşte cu timp şi fără timp să păstreze toate în bună rânduială, dezvoltând continuu noi proiecte social-filantropice, educative și culturale în cadrul comunității de aici.
Copiii care vin la această biserică participă la atelierul de pictură ce se desfășoară în cadrul aşezământului cultural-pastoral de la demisolul locaşului de cult.
La atelierul de icoane pe sticlă, copiii deprind câteva din tainele picturii ţărăneşti pe sticlă. Cei mici fac cunoştinţă cu una dintre frumoasele categorii ale artei populare, apreciate în special pentru căldura şi inocenţa desenului naiv, dar totodată foarte sugestiv. „Fiecare copil se familiarizează cu noţiunile specifice tehnicii de executare: desenul, aplicarea culorii şi realizarea unei compoziţii cromatice echilibrate, folosirea luminilor, umbrelor, detaliilor şi ornamentelor. Icoanele pe sticlă făcute de micuţii iconari în cadrul atelierului surprind printr-o tematică variată. La finalul cursului, fiecare copil ştie etapele şi metodele picturii pe sticlă, îşi lărgeşte aria de cunoaştere şi interes pentru artă, fiind motivat să creeze în mod original şi personal spaţiul plastic. Talentul şi migala sunt trăsăturile de bază necesare desăvârşirii acestor lucrări, care vorbesc despre harul acestor copii, reprezentându-i”, ne-a declarat profesoara Adina Manoilescu, coordonatoarea atelierului de pictură.
Alături de copiii de la atelierul de pictură, la diverse activităţi educative, culturale și educaționale participă şi elevi de la Școala Gimnazială Nr. 150 din București. După ce în timpul anului realizează sub îndrumarea profesorilor icoane şi alte lucruri de artă, copiii sunt premiaţi. Prin contribuția parohiei, cele mai bune icoane ale lor, pictate pe sticlă, au fost înrămate, iar părintele paroh Valer Ulican le-a binecuvântat, la finalul unei Liturghii duminicale.
„La acest atelier, elevii au învățat în mod practic ce este o icoană. De asemenea, ei participă și la programul catehetic al parohiei și sunt evidențiați și premiați la diferite momente și sărbători. Îi întâmpinăm de fiecare dată cu bucurie, îi încurajăm şi ne bucurăm de frumoasa lor evoluţie. În cadrul Departamentului de tineret dezvoltăm diverse activităţi de voluntariat şi ajutor pentru cei aflaţi în nevoi. Am participat cu bucurie împreună cu foarte mulţi tineri la momentul istoric al Sfinţirii Catedralei Naţionale”, ne-a declarat părintele paroh Ulican.
În perioada 15-20 decembrie, Parohia „Sfântul Elefterie” desfășoară un nou program filantropic în parteneriat cu Incotroceni - Oameni, idei, povești din dorința de a face mai frumoasă sărbătoarea Crăciunului pentru câteva familii și copii aflați în situații defavorizate. După ce darurile de îmbrăcăminte, jucării pentru toate vârstele și rechizite școlare vor fi definitivate, la biserica parohială va avea loc în seara zilei de 21 decembrie un concert de colinde tradiționale românești, iar mai apoi, întâlnirea cu destinatarii darurilor.
Biserica „Sfântul Elefterie”-Vechi, în restaurare şi consolidare
În umbra Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal din București, se află o biserică mai mică, dar foarte valoroasă. Valoarea istorică, culturală și duhovnicească a Bisericuței „Sfântul Elefterie”-Vechi, care o individualizează în peisajul Capitalei, este acum reașezată în lumină printr-un amplu proces de consolidare, restaurare și înfrumusețare, ale cărui etape meticuloase și foarte necesare pentru un monument vechi, care însumează 274 de ani, se desfășoară cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Bucureștilor și cu aprobarea Ministerului Culturii. Într-un fel ascuns de aglomerația de zi cu zi, locașul primește haină nouă, înfrumusețată și trainică. Această cochetă bisericuță beneficiază acum de ample lucrări de consolidare, restaurare și înnoire. În prezent s-a restaurat exteriorul, iar la interior s-a ajuns la schimbarea și montarea unei noi pardoseli, precum și la restaurarea picturii, deja realizându-se această lucrare în pronaos. „Socotim că redarea strălucirii valoroasei picturi interioare și desfășurarea tuturor celorlalte lucrări de consolidare, restaurare şi înnoire erau, pe de o parte, urgente, iar pe de altă parte, sacre îndatoriri atât ale preoților slujitori, cât și ale credincioșilor și binefăcătorilor. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate!”, ne-a mărturisit la finalul vizitei noastre părintele Ulican.