Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Zidire, educaţie şi filantropie sub acoperământul Maicii Domnului
Parohia Brâncuşi cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfântul Ioan Rusul“ s-a născut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2008 într-unul din cele mai tinere cartiere ale sectorului 6 din Capitală. Astăzi, biserica a ajuns la centura de deasupra geamurilor, iar comunitatea credincioşilor de aici este apreciată pentru bogata activitate liturgică, administrativă şi educativă desfăşurată sub coordonarea părintelui protopop Costel Burlacu, parohul bisericii.
Toţi cei care vieţuiesc în această tânără comunitate se străduiesc să ridice în mijlocul cartierului lor podoaba cea mai de preţ - biserica închinată „Celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii“ şi tămăduitorului şi făcătorului de minuni Sfântul Ioan Rusul, ale cărui moaşte se află în localitatea Procopie din insula grecească Evia, loc mult îndrăgit de tinerii parohiei bucureştene. Povestea parohiei a început chiar din 2007, când, urmare a hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a fost atribuit Arhiepiscopiei Bucureştilor un teren cu o suprafaţă de 1.470 mp, în arealul cartierului Brâncuşi din sectorul 6.
Părintele Patriarh Daniel a binecuvântat înfiinţarea parohiei şi a rânduit ca slujitorii acestei comunităţi să fie părintele paroh Costel Burlacu şi părintele Costin Dinu, care s-au îngrijit de la bun început ca acest nou locaş să fie un spaţiu al frumuseţii arhitectonice, dar şi unul al lucrării spirituale. Piatra de temelie a podoabei acestei mici cetăţi din partea de vest a municipiului a fost aşezată în februarie 2008.
În luna mai 2008 au început lucrările de excavaţie, în vederea executării structurii de capilaritate a fundaţiei şi egalizării din beton, iar mai apoi în perioada iunie 2008 - septembrie 2010 au fost executate lucrările de ridicare a demisolului bisericii din diafragme şi planşeu din beton armat şi scări exterioare de acces la demisol, finisaje interioare şi catapeteasma din zidărie, precum şi toate celelalte lucruri necesare pentru ca interiorul demisolului să fie aşezat în bună rânduială bisericească pentru săvârşirea slujbelor şi a ceasurilor de rugăciune. Slujba de târnosire a demisolului bisericii a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Varsanufie, la vremea aceea Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În perioada octombrie 2010 - martie 2014, lucrările de construcţie la parterul bisericii au continuat cu executarea pereţilor exteriori din zidărie armată şi stâlpi de beton armat până la cota ^6,20 m. În perioada iunie 2011 - decembrie 2012, resursele financiare au permis concomitent şi realizarea în proporţie de 85% a lucrărilor de construcţie la clopotniţă, care străjuieşte intrarea în biserică.
Deşi biserica se află într-un amplu proces de zidire, demisolul în care tinerele familii ale cartierului îşi botează copiii, se roagă pentru zile bune şi îndelungate şi se apropie de potirul lui Hristos păstrează în interior deosebită ordine şi rânduială, specifice spaţiului eclesial. În fiecare duminică şi sărbătoare, cel puţin 60-70 de copii vin aici la Sfânta Liturghie şi se împărtăşesc, acesta fiind poate primul răspuns că pentru copiii şi părinţii lor această biserică reprezintă un reper de identificare a ceea ce înseamnă cartierul lor, casa lor. Ei cresc odată cu biserica şi trupeşte, şi sufleteşte. „Biserica este ridicată în folosul credincioşilor, este un loc de rugăciune, de aşezare şi de împlinire sufletească. Am ajuns cu construcţia la centura de deasupra geamurilor şi nădăjdum ca anul acesta să ajungem la o fază care să ocrotească tot ce s-a lucrat până acum. Slujim în demisolul bisericii şi ne bucurăm că în Anul acesta omagial euharistic copiii de la centrul nostru educaţional, precum şi alţi copii din parohie vin în duminici şi sărbători şi se împărtăşesc cu Sfintele Taine“, ne-a spus părintele protopop Costel Burlacu.
Pe lângă slujbele zilnice şi dialogurile duhovniceşti cu credincioşii se înfiripă aici tradiţia activităţilor social-filantropice, educaţionale şi culturale, comunitatea credincioşilor fiind în strânsă legătură şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.
Aşa s-a născut Centrul de zi pentru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, aflat în apropierea bisericii. Aici vin zilnic aproximativ 50 de copii, iar grădiniţa ce desfăşoară programe educative de calitate funcţionează cu program prelungit. „Parteneriatul dintre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 şi parohia din cartierul Brâncuşi este foarte important pentru comunitatea sectorului nostru. Noi ne dorim să colaborăm cu toate parohiile în scopul oferirii de servicii sociale de calitate persoanelor defavorizate. Împreună avem această misiune de a ajuta semenii aflaţi în necazuri, iar noi am găsit în părintele Costel Burlacu şi în această parohie un sprijin real, dovadă fiind grădiniţa care este un adevărat succes, oferind servicii moderne de educaţie şi îngrijire pentru copiii din comunitatea sectorului nostru“, ne-a declarat Mihaela Drăgoi, şef Birou Comunicare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.
Construcţia centrului a început în octombrie 2011, iar în noiembrie 2012, aşezământul şi-a deschis porţile pentru micii beneficiari din cartierul ANL Brâncuşi. Centrul a fost sfinţit de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului în anul 2013, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care la acel moment de sărbătoare şi bucurie a comunităţii a binecuvântat pe cei prezenţi şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în proiect: părintelui paroh, preotului cosluijtor, credincioşilor, dar în mod deosebit autorităţilor de la sectorul 6, care au ajutat la lucrările acestui centru de zi pentru copii, şi a dăruit ca semn de preţuire şi binecuvântare o icoană.
Centrul din preajma bisericii este deschis în fiecare zi, iar în funcţie de programul de la grădiniţă al copiilor, aceştia vin şi participă la diverse activităţi ale bisericii. Ei sunt prezenţi cu acordul părinţilor, mărturisit dintru început, la slujbele bisericii şi la alte activităţi educativ-religioase. Au vizitat mănăstirile din jurul Capitalei, participă la activităţile catehetice rânduite de Arhiepiscopia Bucureştilor şi au format şi un grup vocal care a participat până în prezent la toate activităţile sociale ale comunităţii, iar în viitor se doreşte înfiinţarea unui club sportiv pentru copii. „Parohia noastră, prin centrul social, vine în întâmpinarea tuturor celor care au copii, dorindu-ne din tot sufletul ca biserica noastră să fie un factor de echilibru pentru familiile tinere care vin aici şi îşi găsesc liniştea, răspunsurile la întrebările vieţii lor şi nădăjduim ca Milostivul Dumnezeu să le dăruiască prin rugăciunile lor şi ale noastre viaţă paşnică şi binecuvântată în familiile lor“, ne-a mai spus părintele protopop Costel Burlacu, parohul acestei tinere comunităţi.
Centrul educaţional are şi o bibliotecă în care se găsesc cărţi din toate domeniile. Tinerii şi cei mai în vârstă dintre credincioşi au acces gratuit pe bază de listă la peste 3.000 de volume. De asemenea, părintele Burlacu se îngrijeşte îndeaproape şi de tinerii parohiei, unii elevi cu probleme financiare fiind susţinuţi pentru a-şi continua studiile. Răspunsurile liturgice din duminici şi sărbători sunt oferite de Corul „Evia“ al parohiei, format din tineri teologi şi seminarişti, o parte dintre aceştia fiind cazaţi în spaţiile frumos amenajate din turnul-clopotniţă. Corala a luat numele insulei care adăposteşte racla cu moaştele Sfântului Ioan Rusul, ocrotitorul parohiei bucureştene. La iniţiativa părintelui paroh Costel Burlacu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, corala a lansat în anul 2010 un CD de colinde intitulat „Colindăm Colind“, în prezent fiind în lucru alte două CD-uri.