Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Zidire și filantropie la Parohia Doamna Oltea
Acolo unde strada Barbu Văcărescu întâlnește bulevardul Lacul Tei din Capitală se află un loc zidit cu lacrimi și sudoare, un locaș de rugăciune care a cunoscut atât moartea, cât și învierea. Biserica Parohiei Doamna Oltea, ridicată în 1948, demolată de comuniști, rezidită după revoluție și târnosită în anul 2000, este o mărturie a faptului că nădejdea credinței naște mereu începuturi noi.
Parohia Doamna Oltea şi-a câştigat un nume bun în viaţa acţiunilor filantropice din Capitală. Aici s-a ridicat, prin râvna preoților și a credincioșilor, un loc destinat celor în nevoie: Așezământul social-filantropic „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”.
Construită în perioada 2005-2007, clădirea așezământului, cu subsol, parter şi etaj, este perfect integrată arhitectural în specificul construcţiilor bisericeşti.
După sfințirea așezământului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 18 noiembrie 2007, aici au luat amploare diferite programe filantropice, destinate atât tinerei generații, cât mai ales adulților aflați în nevoie.
Timp liber dăruit celorlalți
Aici toţi par membrii unei mari familii, orice condiţie socială ar avea. Tineri și bătrâni, oameni ai străzii și patroni de firme importante din țară, oameni cu puțină carte și cadre universitare sunt împreună, părtași la aceleași dumnezeiești Sfinte Taine. Credincioşii de toate vârstele îşi au demult fiecare locul și rolul lor în sânul acestei comunități. Grupul de tineri teologi de la strană sunt secondaţi de credincioşi, unii dintre ei foarte buni cunoscători ai portativului. Unul dintre beneficiarii cantinei sociale interpretează adesea la strană pricesne şi alte cântări liturgice. Preoţii sunt ajutaţi în Altar de cinci băieţi de gimnaziu, femeile menţin curăţenia şi buna ordine a mesei de prinoase şi a locaşului de cult, în timp ce nu puţini bărbaţi participă la cântarea de la strană şi dau o mână de ajutor la diversele munci de gospodărire ale comunităţii. Mulţi dintre oamenii apropiaţi parohiei sunt pensionari, oameni cu greutăţi şi ei, însă cu simţul voluntariatului și al lucrului bine făcut. Ei ne învață prin exemplul lor să dăruim celorlalţi din timpul nostru liber.
Mângâiere pentru oameni fără adăpost, bătrâni şi copii săraci
La început, duminica după Sfânta Liturghie se oferea o masă caldă unui număr de 25-30 de persoane. Mai apoi, cei nevoiași au beneficiat de un prânz și sâmbăta, după slujba Parastasului. Primind ajutorul Patriarhiei prin programul „Masa Bucuriei”, parohia a putut intensifica și mai mult activitatea filantropică, oferind celor în nevoie pachete cu alimente și vinerea, după Taina Sfântului Maslu. Beneficiarii acestor programe filantropice sunt în special oamenii străzii, oameni fără adăpost, dar şi bătrâni şi copii săraci din parohie. Asigurarea ritmului săptămânal al meselor calde oferite la această cantină implică multă jertfă din partea celor aproximativ 10 voluntari implicați în acest proiect filantropic. Totul se prepară aici, iar ajutorul doamnelor din parohie și al comitetului de femei este esențial. „Toată mâncarea caldă care se oferă în acest așezământ se pregătește în dimineața zilei respective. La ora 6 dimineața vin femeile la bucătărie, cu o zi înainte se iau de la magazie alimentele și apoi se pregătesc în bucătăria așezământului. Nouă, care avem aceste lucruri, ni se pare ceva obișnuit să mâncăm o ciorbă caldă, mâncare caldă... Dar sunt oameni care mănâncă așa o dată pe săptămână”, a precizat părintele paroh Mihai Cristian Popescu.
Grupul de tineri teologi care asigură răspunsurile liturgice la strană, dintre care doi locuiesc într-una din încăperile azezământului social, își au aportul lor în activitatea filantropică a parohiei. Ei veghează la buna rânduială a așezământului și ajută la achiziţionarea alimentelor. Tot ei duc la domiciliu pachete cu alimente persoanelor care nu se pot deplasa sau aduc daruri persoanelor vârstnice din căminul Mănăstirii Christiana, situată în apropiere.
Deşi aflaţi într-o situaţie cu adevărat dificilă, beneficiarii cantinei sociale aveau totuși puterea să zâmbească. Într-un fel, aici ei se simţeau acasă. Se simţeau acceptaţi şi sprijiniţi în necazul lor. Necazul i-a adus aici de pretutindeni, iar Biserica i-a înfrăţit, strângându-i la aceeaşi masă. Deşi mulţi dintre ei duc o viaţă de azi pe mâine, găsesc puterea de a merge înainte, iar ajutorul dat îl primesc parcă din mâinile ascetice ale ocrotitorului lor, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. „Pentru mine este extraordinar. Nu am cuvinte. Este bine şi bun. Pe mine mă ajută foarte mult”, ne declară Maxim Ianache, unul dintre vechii beneficiari ai cantinei. Bucuria de a fi găsit un sprijin în curtea bisericii o exprimă și prietenul său, Mihai Oprea, venit aici pentru prima dată și care actualmente locuiește într-unul din adăposturile Capitalei.
Din programul social al așezământului nu lipsește nici grija pentru oamenii care nu au destui bani pentru a-și procura medicamente. Săptămânal, domnul Rareş Bogdan, patronul unei farmacii din Bucureşti, şi medicul Maria Ghiţă, de la Spitalul Colentina, oferă consiliere celor nevoiaşi şi suplinesc necesarul lor de medicamente.
„Bucuria copiilor"
Nu este lăsată deoparte nici grija pentru tineret. Parohia a dezvoltat în acest sens programul „Bucuria copiilor”, în cadrul căruia se organizează un atelier de pictură de icoane pe sticlă. Multe dintre rezultatele acestuia s-au integrat armonios în spaţiul naosului locaşului de cult. De catehizarea tinerilor se ocupă pr. asist. univ. Valentin Ilie, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, alte responsabilități privind comunitatea căzând pe umerii părintelui Dragoş Florin Stoica. În activitatea sa, parohia beneficiază de un strâns parteneriat cu Fundația „Irina Caliopa”, care deseori oferă burse școlare tinerilor merituoși sau rezolvă unele cazuri sociale mai delicate.
La finalul întâlnirii noastre, părintele paroh a precizat care este specificul activităților filantropice de aici: „Filantropia înseamnă mai mult decât a face un lucru de caritate. Când faci o acțiune caritabilă, ai oferit un dar și atât. Or, filantropia înseamnă și iubirea aceasta de om... Pe lângă hrana caldă, ei trebuie să simtă și o căldură părintească din partea preoților și a celor care pregătesc mâncarea și care îi servesc la masă. Astfel, nu se simt aici într-o postură de oameni care sunt defavorizați și iată că primesc o farfurie cu mâncare... Ei simt mai mult... Asta a fost și dorința noastră, să se simtă că sunt oameni și că nu și-au pierdut demnitatea”.
Rugăciune și milostenie în zi de hram
Duminică, 17 ianuarie 2016, biserica și așezământul social de la Parohia Doamna Oltea l-au sărbătorit pe unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Deşi vremea s-a dovedit cu totul neprielnică, încă de la Utrenie, toate scaunele din biserică erau deja ocupate. Credincioşii parohiei nu s-au lăsat impresionaţi nici de nămeți, nici de viscol, făcând şir la icoana sfântului, cu hainele încă ninse pe umeri. Slujitorii, în straie de praznic, au oficiat în sobor, avându-l invitat în mijlocul lor pe pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, directorul Școlii Doctorale a Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, care a făcut și o exegeză a pericopei evanghelice rostite în cadrul Sfintei Liturghii. La finalul slujbei s-a oficiat și un parastas pentru ctitorii trecuți la Domnul. După slujbă, atât beneficiarii cantinei sociale, cât şi numeroşi alţi credincioşi au primit pachete cu hrană rece.