Ficăţei de pui şi cartofi ţărăneşti
Ingrediente: 1 kg cartofi roşii; 500 g ficăţei; 1 ceapă; ulei; sare; piper; boia dulce; 2 foi de dafin; usturoi opţional. Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă
Este un test clasic pentru aprecierea puterii de coagulare a sângelui în cazul unei hemoragii, sau în vederea unei operaţii chirurgicale. Timpul de coagulare a sângelui se determină după cum urmează: se recoltează o picătură de sânge din pulpa degetului, se pune pe o lamă de sticlă şi se cronometrează timpul care a trecut până la coagularea sângelui.
Valori normale: 8-12 minute. Depăşirea acestui timp (timp de coagulare crescut) arată că procesul de coagulare a sângelui se face cu întârziere, fapt ce poate predispune la sângerări, hemoragii. Un timp de coagulare scăzut (sub cinci minute) indică o coagulare anormal de rapidă a sângelui, putând duce la coagularea sângelui chiar în vasele sanguine, aşa cum se întâmplă în unele infecţii microbiene. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)