Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Caracatița, o delicatesă în gastronomie
Caracatița aparține unei subspecii de moluște numite cefalopode, care include și stridii, midii, scoici și calamar. Există aproximativ 300 de specii cunoscute de caracatiță, dar cea mai comună este caracatița Octopus vulgaris.
Caracatița este foarte apreciată în gastronomie, deoarece este gustoasă, bogată în vitamine, retinol, tocoferol, piridoxină, minerale, precum fier, calciu, potasiu, zinc, în carbohidraţi, grăsimi şi proteine.
Caracatița este renumită pentru cantitățile mari de acizi grași Omega-3 sănătoși, care reduc riscurile de a dezvolta boli, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral. Îmbunătățește întregul sistem cardiovascular, dar și funcțiile cognitive, menține echilibrul tensiunii arteriale, având proprietăți vasodilatatoare care asigură o ușurare a tensiunii vaselor de sânge. Conține cantități foarte scăzute de grăsimi saturate, 100 de grame de caracatiță are doar 160 de calorii.
Caracatița este un aliment popular în bucătăria mediteraneeană, regăsit și în cea asiatică. Prepararea acesteia necesită o anumită dexteritate pentru a obține gustul plăcut și toate beneficiile nutritive pe care le oferă.
Fie că este preparată pe grătar, prăjită, fiartă sau adăugată în salate și asezonată cu suc de lămâie, ulei de măsline, usturoi tocat și ierburi, caracatița este considerată o delicatesă în gastronomie. Trebuie avut în vedere însă că greutatea acesteia scade cu aproximativ 50% la preparare, astfel că trebuie cumpărat dublul cantității dorite în farfurie.
Rețete
Caracatiță la grătar, deliciu clasic grecesc
Ingrediente: O caracatiță de circa 1,8 kg; 1 pahar vin alb; 50 ml ulei de măsline; 2 linguri oțet balsamic; 3-4 foi de dafin; oregano; lămâie; sare; piper. Preparare: Atenție la tăierea tentaculelor, cât mai aproape de sac, dar fără să îl spargeți; după tăierea tentaculelor, rămâne corpul, care trebuie întors pe dos și îndepărtate cu grijă toate măruntaiele; se spală bine tentaculele și corpul sub jet de apă rece și se pun într-o oală la fiert, la foc mic, fără apă (își lasă suficientă apă) între 45 și 60 minute, în funcție de mărimea ei (dacă stă prea mult devine cauciucată); în câteva minute, carnea devine roșiatică; se adaugă un pahar de vin și câteva foi de dafin (dacă considerați că nu e suficient lichid, și puțină apă); se ia de pe foc, se lasă la răcit puțin, apoi se spală din nou, frecând-o ușor între degete pentru îndepărtarea pieliței. Într-un castron se pun jumătate din uleiul de măsline, oregano, oțetul balsamic, sare și piper; în sosul rezultat se lasă câteva minute bucățile de caracatiță, apoi se pun pe grătarul bine încins, timp de 3-5 minute. Se servește caldă, stropită cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, eventual cu oregano presărat deasupra și alături de cartofi prăjiți în ulei de măsline.
Stufat de caracatiță
Ingrediente: 2 tentacule și corpul (curățate și fierte ca pentru grătar); 150 ml din zeama de la fierbere; 1 ceapă; 3 căței usturoi; 50 g pastă de roșii; 50 ml ulei de măsline; 100 ml vin roșu; foi de dafin; sare; piper. Preparare: Se încinge uleiul într-o cratiță și se pune ceapa; când se rumenește puțin, se adaugă caracatița tăiată bucăți, zeama rămasă de la fierbere, usturoiul tăiat felii, pasta de roșii, vinul, foile de dafin, piper, sare după gust și se amestecă. Se servește cald, eventual cu felii de pâine prăjite și stropite cu un pic de ulei de măsline.