Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Caracatița, o delicatesă în gastronomie

Caracatița, o delicatesă în gastronomie

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 27 August 2020

Caracatița aparține unei subspecii de moluște numite cefalopode, care include și stridii, midii, scoici și calamar. Există aproximativ 300 de specii cunoscute de ca­racatiță, dar cea mai comună este caracatița Octopus vulgaris. 

Caracatița este foarte apreciată în gastronomie, deoarece este gustoasă, bogată în vitamine, retinol, tocoferol, piridoxină, minerale, precum fier, calciu, potasiu, zinc, în carbohidraţi, grăsimi şi proteine.

Caracatița este renumită pentru cantitățile mari de acizi grași Omega-3 sănătoși, care reduc riscurile de a dezvolta boli, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral. Îmbunătățește întregul sistem cardiovascular, dar și funcțiile cognitive, menține echilibrul tensiunii arteriale, având proprietăți vasodilatatoare care asigură o ușurare a tensiunii vaselor de sânge. Con­ține cantități foarte scăzute de grăsimi saturate, 100 de grame de caracatiță are doar 160 de calorii.

Caracatița este un aliment popu­lar în bucătăria mediteraneeană, regăsit și în cea asiatică. Prepararea acesteia necesită o anumită dexteritate pentru a obține gustul plăcut și toate beneficiile nutritive pe care le oferă. 

Fie că este preparată pe grătar, prăjită, fiartă sau adăugată în salate și asezonată cu suc de lămâie, ulei de măsline, usturoi tocat și ierburi, caracatița este considerată o delicatesă în gastronomie. Trebuie avut în vedere însă că greutatea acesteia scade cu aproximativ 50% la preparare, astfel că trebuie cumpărat dublul cantității dorite în farfurie.

Rețete

Caracatiță la grătar, deliciu clasic grecesc 
Ingrediente: O caracatiță de circa 1,8 kg; 1 pahar vin alb; 50 ml ulei de măsline; 2 linguri oțet balsamic; 3-4 foi de dafin; oregano; lămâie; sare; piper. Preparare: Atenție la tăierea tentaculelor, cât mai aproape de sac, dar fără să îl spargeți; după tăierea tentaculelor, rămâne corpul, care trebuie întors pe dos și îndepărtate cu grijă toate măruntaiele; se spală bine tentaculele și corpul sub jet de apă rece și se pun într-o oală la fiert, la foc mic, fără apă (își lasă suficientă apă) între 45 și 60 minute, în funcție de mărimea ei (dacă stă prea mult devine cauciucată); în câteva minute, carnea devine roșiatică; se adaugă un pahar de vin și câteva foi de dafin (dacă considerați că nu e suficient lichid, și puțină apă); se ia de pe foc, se lasă la răcit puțin, apoi se spală din nou, frecând-o ușor între degete pentru îndepărtarea pieliței. În­tr-un castron se pun jumătate din uleiul de măsline, oregano, oțetul balsamic, sare și piper; în sosul rezultat se lasă câteva minute bucă­țile de caracatiță, apoi se pun pe grătarul bine încins, timp de 3-5 minute. Se servește caldă, stropită cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, eventual cu oregano presărat deasupra și alături de cartofi prăjiți în ulei de măsline.

Stufat de caracatiță 
Ingrediente: 2 tentacule și corpul (curățate și fierte ca pentru grătar); 150 ml din zeama de la fierbere; 1 ceapă; 3 căței usturoi; 50 g pastă de roșii; 50 ml ulei de măsline; 100 ml vin roșu; foi de dafin; sare; piper. Preparare: Se încinge uleiul într-o cratiță și se pune ceapa; când se rumenește puțin, se adaugă cara­catița tăiată bucăți, zeama rămasă de la fierbere, usturoiul tăiat felii, pasta de roșii, vinul, foile de dafin, piper, sare după gust și se amestecă. Se servește cald, eventual cu felii de pâine prăjite și stropite cu un pic de ulei de măsline.