Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Coacăzele negre şi lămâile reglează nivelul colesterolului

Coacăzele negre şi lămâile reglează nivelul colesterolului

Data: 14 Iulie 2013

Colesterolul este un complex de substanţe de natură lipidică, existente în sânge în proporţie normală sub 180 mg/dl. Acesta reprezintă o componentă indispensabilă a organismului, rezultând prin reacţii metabolice la nivelul ficatului, unde creează zilnic circa 700-1.000 mg, cu rol în producerea bilei din ficat, necesar în digerarea grăsimilor din stomac şi intestine. Creşterea nivelului de colesterol, aşadar, este cauzată de încărcarea sângelui cu grăsimi pe care le preia din ficat, din intestine sau din alte depozite grase ale corpului. De aceea, regimul alimentar impune excluderea alimentelor bogate în grăsimi şi colesterol (peste 100 mg la 100 g) sau care afectează aparatul cardiovascular: creier, ficat, grăsimi animale, gălbenuş de ou, carne (de porc, vânat, raţă, gâscă), sardele, mezeluri grase, conserve, caşcavaluri, smântână, brânzeturi grase, sare (maximum 5 g/zi), pateuri, maioneze, frişcă, zahăr alb, prăjituri cu creme, nuga, marţipan, ciocolată, îngheţată, alcooluri, băuturi îndulcite cu zahăr.

Sunt admise cure de durată cu crudităţi şi sucuri de legume şi fructe bogate în vitamine şi minerale, uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, porumb şi mai ales de măsline), carne slabă (de pasăre, viţel, peşte) preparată prin fierbere, lapte degresat cu maximum 1,5% grăsime, iaurt, caş, urdă, brânză dietetică de vaci, paste făinoase, cereale (fulgi de ovăz, grâu germinat, orez nedecorticat), oţet de mere cu miere de albine, condimente proaspete şi 2-3 bulbi de usturoi, seara, care conţin cantităţi mari de alicină, eficientă în scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Dintre fructe, sunt recomandate: coacăzele negre, afinele, zmeura, lămâile şi grepfrutul.

Foarte buni sunt şi acizii graşi esenţiali de tip omega-3 din surse marine (heringi, somon, macrou), care corectează profilul lipidic, prin reducerea nivelului de colesterol total.

Regimul alimentar trebuie combinat cu multă mişcare fizică, astfel încât să sporiţi arderile surplusului de colesterol şi pentru a combate excesul ponderal la persoanele obeze. Se recomandă multă mişcare fizică, plimbări şi sport în aer liber şi renunţarea totală la fumat.