Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dovlecelul, un plus de sănătate

Dovlecelul, un plus de sănătate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 23 Septembrie 2019

Cunoscut și consumat crud sau în diverse preparate din bucătăria românească, dovlecelul are un conținut scăzut de calorii, dar este bogat din punct de vedere nutritiv, cu un conținut complex de carbohidrați, fibre, proteine, vitamina C, potasiu și mangan. Alte vitamine prezente în cantități mai mici sunt vitamina A, vitamina E, tiamina, niacina și acidul pantotenic.

Originar din America Centrală, dovlecelul este o legumă de vară, dar este consumat pe parcursul întregului an. La noi este cultivat în sud, în climă caldă, pentru că are nevoie de suprafețe însorite. Crește până la o înălțime de doi metri și jumătate, ca vița-de-vie ramificată. Este disponibil în mai multe soiuri, cum ar fi dovlecelul de pattypan, dovleceii de crookneck, squash-squash, squasha squasha, dovlecel rotund și do­vleacul tatuma. Se folosește în preparate culinare, pentru salate și chiar pentru topping. Printre beneficiile consumului de dovlecel se numără:

- pierderea în greutate - dacă urmați un regim alimentar sănătos, pentru a pierde kilogramele în plus, vă recomand să adăugați dovlecel în dieta dumneavoastră. Acesta conține fibre alimentare care ajută la arderea grăsimilor cu o rată mai mare, îmbunătățind digestia;

- sănătatea inimii - dovlecelul are un nivel scăzut de colesterol, sodiu și grăsimi și menține sănătatea inimii, oferind un nivel optim de nutriție. Consumul de dovlecel scade în mod semnificativ riscul de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială și boli de inimă;

- vindecarea astmului - conține proprietăți antiinflamatorii care ajută la combaterea bolilor respiratorii, în special a astmului, deoarece este o sursă excelentă de vitamina C și cupru;

- controlul diabetului - este un aliment non-amidon și din fibre dietetice, care contribuie la întârzierea absorbției de glucoză și ajută pacienții cu diabet să-l controleze în mod natural;

- sănătatea ochilor - este o sursă bogată de luteină și vitamina A, esențială în dezvoltarea celulelor active din organism și în menținerea vederii bune;

- îmbunătățirea digestiei - dovlecelul conține nutrienți esențiali și electroliți care protejează corpul uman de atacurile bacteriene sau enzimale din intestin care cauzează probleme de digestie. Mai mult, conține proprietățile antiinflamatorii de a reduce inflamația pentru o digestie mai bună;

- întărirea oaselor și a dinților - nutrienți precum vitamina K ajută la întărirea oaselor și a dinților în mod natural;

- fiind bogat în mangan, ajută la echilibrarea tiroidei;

- ajută la formarea colagenului, necesar pentru o piele sănătoasă și strălucitoare;

- prevenirea cancerului de colon - fibrele dietetice naturale din dovlecel pot îmbunătăți funcționarea colonului pentru a avea o viață mai sănătoasă;

- previne îmbătrânirea - do­vlecelul poate încetini procesul de îmbătrânire în mod natural, deoarece conține antioxidanți cum ar fi luteina și zeaxantina;

- consumul de legume de culoare verde închis, printre care și dovlecelul, este recomandat în timpul perioadei de sarcină, pentru a oferi complexul de vitamina B, acid folic și pentru a ajuta la creșterea producției de globule roșii în mod natural;

- prevenirea cancerului de prostată - puteți îmbunătăți ­sănătatea glandei prostatei consumând dovlecel, deoarece ­con­ține nutrienți betacarotenoid și vitamina C.

În uz extern, dovlecelul poate fi folosit astfel: cojile de dovleac așezate ca mască în jurul ochilor pot reduce umflarea. De asemenea, este excelent pentru a ­calma stresul cutanat, cum ar fi arsurile solare. Pentru aceasta, așezați felii de dovlecel pe ­zo­­nele vulnerabile. Pentru a ­înmuia pielea aspră a călcâielor, înfășurați un preparat de do­vlecel ras în jurul lor. Pentru păr, înainte de spălare, turnați sucul de dovlecel amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și lapte.

Cu toate aceste beneficii există și câteva restricții în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni. Astfel, cei care au pietre la rinichi trebuie să consume cu prudență dovlecel, deoarece acesta conține oxalați, iar un exces, din acest punct de vedere, poate duce la formarea acestora.

Consumul în exces poate contribui, de asemenea, la acumularea de reziduuri de pesticide în organism, care pot provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi erupții cutanate, probleme cu ochii, indigestie.

Dovlecelul nu este recomandat nici pentru sugari, deoarece conține nutrienți care pot duce la dezvoltarea alergiilor și la probleme de indigestie.