Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dulceaţă şi sirop din fructe de soc

Dulceaţă şi sirop din fructe de soc

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 11 Septembrie 2023

Cunoscute și sub denumirea de bace, fructele de soc au forma unor boabe negre, puțin mai mari decât piperul și sunt bogate în antioxidanţi, fibre, proteine. Se pot consuma doar gătite, deoarece sunt foarte amare. Din ele se pot prepara gemuri, dulcețuri, siropuri, sucuri, marmelade, tincturi, vin etc. În medicina popula­ră, fructele de soc uscate sunt folosite pentru tratarea gripei, infecțiilor, sciaticii, durerilor de cap şi dentare, ajută la eliminarea excesului de colesterol, întărește imunitatea, au rol antiinflamator, ajută la pierderea în greutate și acţionează ca laxative și diuretice. 

Rețete

Dulceaţă din fructe de soc
Ingrediente: 1 kg fructe de soc coapte, 1 kg zahăr granulat, 4 linguri suc de lămâie, 200 ml apă și opțional 2 linguri ulei de măsline, deoarece ajută la eliminarea spumei. Preparare: Se pun fructele într-o cratiță cu 200 ml apă, se zdrobesc boabele pentru a putea scoate mai mult suc și se aduc la punctul de fierbere; se dă apoi focul la minim și se mai fierb 10-15 minute acoperite cu capac. Se adaugă zahărul și zeama de lămâie și se amestecă până se topește zahărul, apoi se dă focul la maxim și se mai fierbe timp de 5-10 minute, după care se oprește focul și se pune dulceața fierbinte în borcane. 

Sirop de fructe de soc
Ingrediente: 1 kg fructe de soc coapte, 1 kg zahăr, coaja de la 2 lămâi. Preparare: Se spală bine fructele și se strivesc cât mai bine sau se dau prin blender; se pun apoi la fiert împreună cu zahărul, pentru circa 30 de minute la foc mic; se dă deoparte și se adaugă sucul și coaja de lămâie, apoi, când s-a răcit puțin, se strecoară prin sită, iar sucul obținut se mai pune pe foc să mai clocotească cinci minute; apoi se pune siropul fierbinte în sticle mici, sterilizate în prealabil. După ambalare, se depozitează în spații întunecoase, iar după ce se desface o sticlă, se păstrează în frigider.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post