Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Fasolea verde, adjuvant în hepatită sau ciroză
Un aliment cu proprietăți benefice asupra organismului este fasolea verde sau galbenă sau, cum i se mai spune, păstăi. Aceasta a fost adusă în Europa din America Centrală. În România, se pare că a ajuns prima dată în anul 1742, iar de atunci păstăile sale au devenit parte integrantă a bucătăriei tradiționale. Datorită conținutului mare de proteine a fost supranumită „carnea săracului”.
Fasolea verde aduce numeroase beneficii sănătății organismului nostru, putând fi consumată și preparată în diverse moduri. Are un conținut bogat de proteine și fibre, dar și vitamine, atât liposolubile, cât și hidrosolubile (A, betacaroten, gama din complexul B, vitamina C, K, PP). Conține, totodată, calciu, fier, magneziu, mangan, molibden, potasiu, cupru, fosfor, acizi grași, Omega 3, calorii, dar și o cantitate mare de apă. De asemenea, este o sursă bună de acid folic care, împreună cu vitamina B 12, este esențial pentru sinteza ADN-ului și pentru diviziunea celulară.
Consumul regulat de fasole verde ajută la tratarea și prevenirea unor afecțiuni, precum: ateroscleroza, diabetul, prevenirea cancerului de colon, tulburări de memorie, osteoporoză, rahitism, litiază biliară, hipertensiune arterială, constipație, adjuvant în diabetul de tip II, adjuvant în hepatită sau ciroză, în astm, scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor, detoxifică organismul, întărește imunitatea, adjuvant în stări de astenie, convalescență, migrenă etc.
Se recomandă consumul de fasole verde cu prudență de către persoanele care suferă de litiază renală cu oxalați, deoarece are un conținut destul de ridicat de săruri ale acidului oxalic. În caz de dispepsie, de predispoziție spre meteorism, fasolea verde se va consuma de preferință condimentată cu plante carminative, cum ar fi cimbrul, busuiocul, chimenul, oregano.
Fasolea verde este foarte versatilă în bucătărie, fiind folosită ca un ingredient atât pentru paste, cât și pentru omlete delicioase. Poate fi combinată și cu alte legume ca garnitură sau poate însoți diverse mâncăruri de crustacee sau antreuri din pește și carne.
Rețetă:
Salată de fasole verde cu piept de curcan
Ingrediente: 1 kg fasole verde, 600 g piept de curcan, 2 linguri mix de condimente, 1 cutie boabe de porumb fierte, 1 ardei roșu, 1 ardei galben, 1 lingură pătrunjel verde tocat, 100 g roșii cherry, sare.
Mod de preparare: Legumele se spală și se curăță, fasolea se rupe bucăți și se pune la fiert 15 minute, apoi se scurge și se pune la răcit. Carnea de curcan se spală și se porționează fileuri subțiri, apoi se unge cu amestecul de condimente, sare, ulei și se prăjește într-o tigaie, apoi se pune la răcit. Ardeii se taie fideluțe subțiri, apoi se adaugă porumbul, fasolea, pieptul de curcan, ulei de măsline, pătrunjelul verde, roșiile cherry, sare și piper după gust. Dacă este nevoie, se poate pune zeama de la o lămâie.