Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Folosirea apei de gură reduce încărcătura virală
Apa de gură este bună nu doar pentru a avea o respirație proaspătă, câteva studii recente demonstrează că ar avea potențial de a distruge noul coronavirus. Totuși, cercetările continuă pentru a avea certitudinea că poate încetini răspândirea virusului. Tot în condiții de laborator, s-a demonstrat că o soluție de 1% șampon pentru copii, pe care unii medici o recomandă pentru curățarea nazală, poate inactiva coronavirusurile în 2 minute.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Pennsylvania au testat mai multe branduri de apă de gură și soluții nazale pentru a vedea dacă au proprietatea de a inactiva coronavirusurile. Studiul cercetătorilor americani a vizat coronavirusuri obișnuite, care provoacă diferite forme de gripă și care au o structură similară cu noul coronavirus, aflat la originea pandemiei actuale de COVID-19. Toate tipurile de coronavirus au un înveliș exterior care poate fi distrus de săpun, alcool și anumite soluții dezinfectante. Concluzia studiului a fost aceea că 99,9% dintre coronavirusurile umane sunt distruse de apa de gură în cel mult 30 de secunde. Tot în condiții de laborator, s-a demonstrat că o soluție de 1% șampon pentru copii, pe care unii medici o recomandă pentru curățarea nazală, poate inactiva coronavirusurile în 2 minute.
Aceste produse la îndemâna oricui, apa de gură și soluția de șampon pentru copii, nu tratează COVID-19 și nici nu previn infectarea. Ele pot doar să reducă încărcătura virală pe care un pacient cu această boală o are în cavitatea bucală și în nas, principalele căi prin care noul coronavirus pătrunde în organism. În consecință, alături de purtarea măștii și de spălarea mâinilor, folosirea apei de gură este doar un mijloc în plus prin care putem limita riscul infectării. „Folosirea apei de gură nu este suficientă pentru a ne feri de noul coronavirus. Oamenii trebuie să poarte mască, să păstreze distanța socială și să respecte toate măsurile care se știe că pot reduce riscul de infectare”, spune unul dintre coautorii studiului, profesorul Craig Meyers, expert în microbiologie și imunologie. În opinia sa și a altor specialiști, folosirea apei de gură ar fi foarte utilă în cazul persoanelor care se află perioade mai lungi în contact direct cu alte persoane.
În nici un caz, nu trebuie să exagerăm cu folosirea apei de gură, pentru că utilizarea excesivă are efecte negative. Anumite tipuri de apă de gură și soluții cu efect antiseptic pot inactiva încărcătura virală din cavitatea bucală și din nas, însă nu au cum să distrugă și virușii care au ajuns în plămâni sau la alte organe. Așadar, noul coronavirus ajuns deja la diferite organe poate oricând să „repopuleze” cavitatea bucală și nasul.
Studiile făcute până acum au stabilit doar faptul că apa de gură și soluțiile nazale antiseptice au capacitatea de a inactiva coronavirusul, însă mai trebuie studiat cât de des este recomandat să ne clătim cu apă de gură și să dezinfectăm nasul. Dacă exagerăm, riscăm să distrugem și bacteriile bune aflate în mod normal în gură și nas. De asemenea, apa de gură care conține și alcool poate produce iritații, iar cea care are în compoziție și iod, dacă este folosită în exces, poate afecta funcționarea glandei tiroide.
(Ileana Marin)