Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Guta, cea mai dureroasă formă de artrită

Guta, cea mai dureroasă formă de artrită

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 15 Octombrie 2021

Articulații umflate, dureroase, mobilitatea redusă și exfolierea pielii în zona articulațiilor afectate, febră, frisoane sau tahicardie sunt doar câteva dintre manifestările gutei, una dintre formele cele mai dureroase de artrită. Durata și frecvența cu care apar aceste simptome pot să crească în timp, până la cronicizarea bolii și distrugerea articulațiilor. 

În această perioadă de pandemie, guta reprezintă și un factor de risc  în caz de infectare cu noul coronavirus, arată un studiu al unei echipe internaționale de cercetători prezentat în publicația medicală britanică News Medical. Durerile în perioadele de criză pot fi insuportabile și pot să dureze câteva zile până la câteva săptămâni, iar recuperarea completă după astfel de crize este și ea de durată. De aceea, tratamentul este esențial pentru a ține boala sub control, împreună cu o dietă adecvată. 

Guta nu înseamnă doar dureri ale articulațiilor. Ea implică și un risc mărit de comorbidități cardiovasculare și complicații renale care pot pune viața în pericol chiar și la vârste tinere. Principala cauză a gutei este nivelul mare de acid uric în organism. Acidul uric este produs de organism prin metabolizarea unor compuși organici denumiți purine, prezenți în alimente, mai ales în carnea roșie și de vânat. Cea mai mare parte din acest acid uric se dizolvă în sânge, este filtrat de rinichi și apoi eliminat prin urină. Peste un anumit nivel, rinichii nu mai pot filtra surplusul, care se depune sub formă cristalizată la nivelul articu­lațiilor. Riscul crește odată cu îna­intarea în vârstă, în cazul persoanelor cu obezitate, hipertensiune, al celor care urmează tratamente cu anumite medicamente. Consumul în exces de alcool reprezintă, de asemenea, un factor de risc important. (I. M.)