Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Imunitatea dată de COVID-19 depinde de severitatea bolii
Reinfectarea cu noul coronavirus ridică numeroase semne de întrebare privind durata imunității împotriva COVID-19. O analiză efectuată recent de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) concluzionează că această imunitate ar avea legătură cu severitatea infecției și că reinfectarea are loc cu o tulpină a virusului SARS-CoV-2 diferită de tulpina cu care a avut loc prima infectare.
Cazurile analizate au fost ale unor pacienți din mai multe țări care s-au reinfectat. Potrivit experților ECDC, există indicii că organismul dezvoltă un răspuns imun în urma primei infectări, însă imunitatea dobândită poate să scadă în timp. Acest lucru pare să se întâmple mai ales în cazul celor care au avut o formă mai puțin severă la prima infectare, în timp ce pacienții cu simptome mai grave prima dată, la reinfectare par să facă forme ceva mai ușoare. Cei care au avut forme asimptomatice sau simptome ușoare ar avea o imunitate dobândită de scurtă durată.
Secvenţierea genetică a virusului arată clar, în cazurile analizate, că a doua infectare nu este o prelungire a bolii, ci o reinfectare cu o tulpină diferită a coronavirusului, semn al mutațiilor pe care acesta le-a suferit între timp.
Numărul de până acum al reinfectărilor pe plan mondial este încă relativ mic, dacă nu sunt luate în calcul reinfectările aparente, în care testele s-au dovedit ulterior fals pozitive. Totuși, cazul primului pacient reinfectat care a decedat, în Olanda, este în măsură să provoace îngrijorări legate de durata scurtă a răspunsului imunologic și mutațiile frecvente pe care le suferă noul coronavirus.
(Ileana Marin)