Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Infuziile din amestecuri de plante, cele mai la îndemână remedii contra varicelor
Andreea T., Bucureşti: "Aş dori să publicaţi câteva reţete ale prof. Milică recomandate persoanelor cu varice. Vă mulţumesc."
Prof. Constantin Milică: Reţetele folosite intern sau extern au rolul de a înlătura blocajele existente în circulaţia venoasă a sângelui, diminuând procesele inflamatoare şi edemele la nivelul gambei. Intern se recomandă: infuzie de salvie (o linguriţă frunze uscate la 200 ml apă clocotită); se beau două ceaiuri pe zi cu efecte excelente în tratarea varicelor; infuzie de urzică vie (o linguriţă fruze uscate şi mărunţite la 200 ml apă clocotită), se beau 2-3 căni pe zi, având efecte cicatrizante, depurative şi tonifiante în activarea circulaţiei sângelui şi în stimularea refacerii ţesuturilor lezate prin ulceraţii; infuzie de sulfină galbenă (două linguriţe ramuri uscate şi măcinate la 200 ml apă în clocot); se infuzează acoperit timp de 20-30 de minute şi se beau două căni pe zi, având acţiuni în prevenirea şi combaterea varicelor datorită conţinutului în cumarine; infuzii simple din păpădie şi salvie, băute după mesele principale, cu acţiune venotonică şi de restabilire a circulaţiei sângelui; infuzii simple din urzică moartă, coada-calului, pătlagină, răchitan, sunătoare, alun, tătăneasă, ienupăr şi traista-ciobanului; amestecuri din flori de gălbenele, frunze de salvie, herba de coada-calului, fumariţă, turiţă mare şi rădăcini de tătăneasă din care se prepară o infuzie dintr-o linguriţă la 200 ml apă clocotită şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi; amestec din arnică, coada-şoricelului şi gălbenele (flori), podbal şi sunătoare (herba), luate în părţi egale; din amestec se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit cinci minute şi se beau 3 ceaiuri calde pe zi; amestec din scoarţă şi flori de castan sălbatic, flori de arnică, muşeţel şi păducel, frunze de nalbă, fructe de măceş şi rădăcini de tătăneasă (în părţi egale); se iau 3 linguriţe amestec la 500 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute şi se beau 2-3 ceşti pe zi; amestec din frunze de viţă-de-vie şi alun cu herba de coada-şoricelului din care se ia o linguriţă la 200 ml apă în clocot, se infuzează acoperit şi se beau 2-3 ceaiuri, având efecte în subţierea sângelui şi în oprirea proceselor inflamatorii.