Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Ipoteză privind rezistența unor oameni la noul coronavirus
Banalele răceli ar putea „antrena” sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi ataca virusul SARS-CoV-2, care provoacă infecția cu noul coronavirus, a relatat LiveScience, care citează un studiu publicat recent de revista Science.
Celulele imunitare T (limfocitele T), capabile să detecteze coronavirusurile care provoacă răceli obișnuite, recunosc şi fragmente din virusul SARS-CoV-2, inclusiv fragmente ale proteinei S (spike) din temutul înveliș „țepos” de care noul coronavirus se folosește pentru a pătrunde în organism.
Această „memorie” a sistemului imunitar ar putea explica de ce unii oameni fac forme mai ușoare ale infecţiei. Autorii studiului spun însă că ipoteza este pur speculativă şi că este nevoie de mai multe studii pentru a fi confirmată. Deocamdată, nu se știe exact cât de important este rolul limfocitelor T în lupta împotriva noului coronavirus, ele fiind doar o parte din sistemul imunitar.
Este posibil ca această reactivitate imunitară să asigure grade diferite de protecţie față de noul coronavirus, ajutându-i pe cei care au avut în trecut răceli banale să aibă o reacție mai rapidă și mai fermă împotrivă în caz de infectare.
Studiul a fost realizat pe baza unor probe de sânge prelevate de la pacienți în perioada 2015-2018, cu mult înainte să apară primele cazuri de COVID-19.
Studii anterioare au demonstrat că aproape 50% dintre cei care nu au fost expuși infecției cu noul coronavirus aveau totuși în organism limfocite T capabile să recunoască SARS-CoV-2, iar acest lucru s-a constatat la persoane din diferite țări ale lumii. Astfel, a fost avansată ipoteza că imunitatea preexistentă poate fi rezultatul infecţiilor anterioare cu alte virusuri din familia coronavirusurilor, în special cele care provoacă răceli comune. Nu se poate spune același lucru însă și în cazul anticorpilor - o altă armă a sistemului imunitar. Anticorpii formați în urma răcelilor obișnuite pot recunoaște doar virusurile care au provocat răcelile respective, nu și noul coronavirus.
(I. Marin)