Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Oul, un „superaliment” care se poate prepara rapid

Oul, un „superaliment” care se poate prepara rapid

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 19 Feb 2024

Ouăle fac parte din categoria „superalimentelor” datorită conți­nutului bogat în nu­trienți esențiali pentru sănătate, unii care nu se găsesc în alte alimente. Sunt bogate în vitamine și minerale (vitamina A, acid folic), vitaminele din complexul B (B5, B2, B6, B12), seleniu, fosfor, vitaminele D, E, K, calciu și zinc, conțin proteine sănătoase, colină, o substanță care ajută la formarea membranei celulare. Ouăle reduc riscul apariției bolilor cardiovasculare, conțin antioxidanți care îmbunătățesc vederea etc.
Ouăle sunt un aliment la îndemână și pot fi preparate rapid și într-o varietate de feluri: poșate, fierte, ochiuri, omletă, murate, integrate în diverse preparate sărate sau dulci.

Rețete

Ouă murate
Ingrediente: 6 ouă, 1-2 căței de usturoi, 1 ardei iute roșu, 2-3 foi de dafin, o linguriță boabe de piper, 1 linguriță boabe de muștar, sare după gust, 180 ml apă, 180 ml oțet. Preparare: Se pun ouăle la fiert 5 minute, apoi se iau de pe foc, dar se mai lasă în apa fierbinte 10 minute, după care se scot, se lasă la răcit și se curăță de coajă. Într-o oală, se pun la fiert, la foc mic, apa, oțetul, boabele de muștar și de piper; când dau în clocot, se pun usturoiul pisat, foile de dafin și se trage vasul de pe foc. Ouăle se așa­ză într-un borcan, se toarnă soluția caldă, se pune capac și, după ce se răcește, se pune borcanul la frigider. Se poate ține la frigider până la 3-4 luni, iar din momentul desfacerii este indicat să se consume în șapte zile. 

Salată cu ouă marinate şi avocado
Ingrediente: 4 ouă marinate, 2 avocado, 1 ceapă roșie, 10 roșii cherry, ½ linguriță de fulgi de chili, sucul de la o lămâie, sare și piper după gust, o legătură de pătrunjel verde. Preparare: Se curăță avocado, se pune într-un bol și se stropește cu zeama de lămâie ca să nu oxideze, apoi se pasează cu o furculiță. Peste avocado, se pun ouăle și roșiile cherry tă­iate cubulețe, apoi se adaugă ceapa roșie tăiată cât mai mărunt și pătrunjelul. Se asezonează cu sare și piper, fulgi de chili, se amestecă și se servește pe felii de pâine prăjită.

Citeşte mai multe despre:   Rețete