Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate cu peşte somn

Preparate cu peşte somn

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 09 Octombrie 2023

Somnul este un pește cu aport moderat de grăsimi, cu proteine de înaltă calitate în compoziţie, cu cantităţi importante de vitamine din complexul B, dar şi vitaminele A, E, PP, C, precum şi acizi grași Omega 3, Omega 6 etc., benefice organismului uman.  

Rețete

Somn cu legume şi măsline la cuptor

Ingrediente: 2 fileuri de somn, 1 bucată praz, 1 păstârnac, 2 morcovi, 4-5 căței de usturoi, 100 g roșii cherry, 100 g măsline, un ardei iute, ulei de măsline, zeama de la o lămâie, 1 pahar de vin alb, piper boabe, 3-4 foi de dafin, boia dulce, mărar uscat, pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Preparare: Se spală fileurile de somn și se pun la scurs, apoi se condimentează fiecare bucată cu sare, piper, boia dulce și apoi se stropește cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Într-o tavă se pun toate legumele tăiate rondele, se adaugă bucățile de pește între care se pun roșiile cherry, se presară mărar uscat pe deasupra, se pune ardeiul iute întreg, se toarnă vinul şi apa și se dă la cuptor pentru 45-50 de minute, la 170 C. Când este aproape gata, se pun măslinele şi se mai lasă 10 minute, după care se scoate din cuptor și se asezonează cu pătrunjel verde, iar apoi se poate servi. 

Ciorbă de somn

Ingrediente: 500 g carne de somn, 4-5 roșii coapte, 1 morcov, o rădăcină pătrunjel, 50 g orez, o ceapă, un ardei gras roșu, o bucată potrivită de țelină, o legătură de leuștean, 1 l borș de putină, sare după gust. Preparare: Se spală bucățile de pește și se pun la scurs; într-o oală, se pun 3 l de apă la fiert, se adaugă legumele tocate şi un praf de sare; roșiile se decojesc, se toacă mărunt și se adaugă în ciorbă. După ce s-au fiert legumele, se pune borș, iar când dă în clocot, se adaugă bucățile de pește și orezul; se lasă să fiarbă încă 10-15 minute, apoi se adaugă leușteanul tocat şi se închide focul.

Citeşte mai multe despre:   Rețete