Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Preparate de post cu guave
Guava este un fruct exotic al cărui conținut de vitamina C este de patru ori mai mare decât cel găsit în portocale și lămâi. Guava se poate consuma crud, sub formă de băutură - suc, ceai etc. - sau deserturi - cu foietaj, jeleuri, creme, înghețate.
Rețete
Orez cu guave
Ingrediente: 300 g orez, 400 ml lapte de cocos, 300 ml apă, sare și piper, 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură ulei de susan, 1 ardei gras roșu tocat, 3 fire de ceapă verde tocată, 2 lingurițe de usturoi pisat, 2 lingurițe de ghimbir răzuit, 300 g fruct de guava tăiat cuburi, 250 g de tofu tăiat cuburi, coriandru tocat, 1 lingură sos de soia. Preparare: Într-o oală se pun la fiert apa, laptele de soia, orezul spălat şi un praf de sare; se acoperă și se lasă la fiert, la foc mic, până orezul absoarbe toată apa, apoi se dă deoparte. Într-o tigaie mare se pun la încins uleiul de măsline și de susan, se adaugă ardeiul roșu și ceapa și se călesc 3-4 minute; se adaugă usturoiul, ghimbirul, piperul, tofu și guavele şi se mai lasă 1 minut, apoi se pune totul într-un bol mare; se adaugă orezul, sos de soia, coriandru tocat și se amestecă bine, după care se poate servi.
Prăjitură cu guave
Ingrediente: 200 g făină de patiserie, 150 ml ulei, 150 g zahăr, un praf de sare, 600 ml lapte de cocos, 2 lingurițe zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, 1 linguriţă suc de lămâie, 2 lingurițe praf de copt, 250 g fructe de guava tăiate cuburi. Preparare: Într-un bol se pun uleiul, sarea, zahărul şi se amestecă; se adaugă laptele de cocos, zahărul vanilat, coaja de lămâie, făina amestecată cu praful de copt, zeama de lămâie şi se omogenizează compoziția, apoi se încorporează fructele de guava. După ce s-a obținut consistența potrivită, se pune totul într-o tavă de cuptor căptușită cu hârtie de copt şi se coace 35-40 de minute, la 150-160 de grade C. După testul scobitorii, se scoate din cuptor, se lasă la răcit şi se servește cu zahăr pudră, gem, sirop sau marmeladă de guave deasupra.