Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Preparate delicioase cu raţă la cuptor
Datorită compoziției bogate în vitamine, minerale și oligoelemente, consumul de carne de raţă are multiple beneficii, cum ar fi întărirea sistemului imunitar sau ajută în combaterea anemiei. Ca oricare pasăre, raţa se poate găti în multe moduri: tocană, prăjită, umplută, supă, gulaș, pate. Spre deosebire de carnea de pui sau curcan, rața nu este considerată dietetică, deoarece nu are un conținut scăzut de calorii, de aceea se recomandă consumul cu moderație.
Rețete
Piept de raţă cu praz
Ingrediente: 2 bucăți piept de rață, 1 bucată praz mare, 100 g măsline, 2 morcovi potriviți, 1 cutie de roșii cubulețe, 50 ml sos de soia, busuios, sare, piper, oregano, după gust.
Preparare: Se dezosează pieptul de rață, se crestează, se condimentează și se lasă la macerat circa două ore; se pune într-o tigaie la prăjit, la foc mic, câte 5 minute pe ambele părți. Se taie morcovul și prazul rondele și se pun la călit cu puțin ulei, sau grăsimea scursă de la pieptul de rață, până se înmoaie; se pun roșiile din cutie, sare și piper; se adaugă o cană cu apă și măslinele şi se lasă să fiarbă la foc mic 5 minute. Pieptul de rață se feliază și se pune într-o tavă de cuptor cu pereți înalți, se adaugă sosul de praz şi se lasă la cuptor 35-40 de minute.
Raţă cu mandarine
Ingrediente: 1 rață de circa 2 kg, 1 lămâie, 8 mandarine, 50 g migdale, 50 ml vin alb, 2 linguri coniac, 1 lingură zahăr, 50 g unt. Preparare: Se curăţă, se spală şi se șterge raţa cu un prosop de bucătărie, după care se presară peste ea un praf de sare; se stropește cu zeama de la o lămâie și zeama de la 3-4 mandarine; se pune într-un castron și se lasă 2-3 ore la frigider acoperită. Se unge cu unt un vas pentru copt şi se așază rața cu pieptul în jos, unsă şi ea cu unt și stropită cu vin amestecat cu apă; se acoperă cu o folie de aluminiu și se pune în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru circa o oră; se întoarce rața cu pieptul în sus, se stropește cu sosul din tavă și se mai lasă la cuptor încă 25-30 de minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata, se adaugă migdalele și mandarinele curățate. După ce se scoate din cuptor, se acoperă din nou cu o folie de aluminiu și se mai lasă așa pentru jumătate de oră, apoi se poate servi.