Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate simple şi delicioase cu alac

Preparate simple şi delicioase cu alac

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 10 Aprilie 2023

Alacul este una din cele mai vechi plante cultivate în istoria omenirii, se crede că a fost folosit încă de acum 7000-8000 de ani. Este o cereală rudă cu grâul, plină de substanțe nutritive, vitamine, minerale și compuși organici esențiali, pe care alte cereale și tipuri de grâu nu le au în compoziție. Datorită beneficiilor pe care le are, mai este numit și planta-înger și este de 18 ori mai valoroasă nutritiv decât grâul.

Rețete

Risotto cu alac și cremă de țelină

Ingrediente: 2 căni grâu alac, 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă roșie tocată mărunt, 5 bucăți țelină tăiate felii subțiri, sare de mare după gust, 2 căni lapte de cocos, 2 căni zeamă de legume, brânză vegetală rasă pe răzătoare și ceapă verde pentru decor. Preparare: Se pune alacul la muiat în 3 căni de apă pentru 8-10 ore, apoi se clătește și se scurge de apă. Într-o cratiță se pune uleiul la încins, la foc mediu, se adaugă ceapa, țelina, sarea și se lasă la călit 1-2 minute; se adaugă laptele de cocos și zeama de legume și se fierb 15-50 de minute; se omogenizează amestecul cu un blender, se adaugă grâul alac, se acoperă vasul și se lasă să fiarbă la foc mic 20-30 de minute, amestecând des până se înmoaie boabele de grâu. Se ia de pe foc vasul și se lasă acoperit 10-15 minute; se adaugă brânza vegetală și ceapa verde tocată mărunt și se poate servi.

Salată de alac cu roșii

Ingrediente: 400 g alac, 500 g roșii cherry, 200 g tofu tăiat cuburi, 2-3 linguri ulei de măsline, 200 g porumb din conservă, 2-3 castraveţi tăiați cuburi, 2-3 legături de pătrunjel tocat mărunt, sare și piper după gust. Preparare: Se pune alacul la fiert pentru 30 de minute la foc mediu, apoi se scurge de apă și se lasă la răcit. Într-un castron potrivit se pun roșiile tăiate pe jumătate, castraveții, pătrunjelul, porumbul şi se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă boabele de alac, uleiul de măsline, sare și piper după gust; se amestecă bine, se acoperă vasul și se lasă 2-3 ore la frigider. Se servește rece.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post