Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Bolnavii de Alzheimer trebuie să consume multe alimente ce conţin vitamina B9

Răspundem cititorilor: Bolnavii de Alzheimer trebuie să consume multe alimente ce conţin vitamina B9

Data: 14 Feb 2010

Carmen I., Sibiu: „Bunica mea, în vârstă de 78 de ani, a fost diagnosticată cu boala Alzheimer. Aş dori să ştiu ce regim alimentar recomandă în aceste cazuri prof. Milică. Vă mulţumesc.“

Prof. Constantin Milică
: Boala implică un meniu dedicat întăririi memoriei, a puterii de concentrare şi creativităţii şi implică o cură de sucuri şi crudităţi timp de două luni, din care să nu lipsească sucul de morcov (150 ml de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese), sucul de mere (200 ml de 2 ori pe zi, la orele 10 şi 16) şi sucul de portocale (minimum o jumătate de pahar zilnic). Aceste sucuri de legume şi fructe, consumate timp de minimum trei ori pe săptămână, reduc de patru ori riscul de îmbolnăvire, acţionând prin reducerea riscului atacurilor cerebrale şi al tensiunilor intelectuale, ca urmare a conţinutului ridicat în vitamine (mai ales C). Unele legume (broccoli, varză, ţelină, cartofi, ceapă, ridichi) stimulează memoria deteriorată şi previn evoluţia maladiei Alzheimer prin efectul contra oboselii psihice şi a surmenajului intelectual. O recomandare menţionată de British Medical Journal este corelată cu efectul consumului săptămânal de peşte (somon, ton etc.), fructe de mare (scoici, creveţi - 100 g zilnic) şi ulei de peşte oceanic (în capsule) care conţine un important poliacid gras nesaturat de tip omega-3. Aceste produse reduc cu 30 % riscul bolii Alzheimer, prin protejarea vaselor de sânge, diminuarea ritmului de îmbătrânire a creierului şi prin regenerarea celu-lelor nervoase deteriorate. Aceşti acizi graşi nesaturaţi se mai găsesc în nuci, ulei de rapiţă şi în iarba grasă (Portulaca oleracea) folosită ca salată. Nu putem exclude consumul la masă a 1-2 pahare de vin roşu pe zi (nu mai mult) care previne apariţia BA şi a altor boli mentale prin reducerea incidenţei afecţiunilor psihice şi neurologice. În plus, vinul roşu are un conţinut ridicat de antioxidanţi (ex. flavonoide). În regimul de alimentaţie la persoanele în vârstă de peste 60-65 de ani se va asigura plafonul necesar de vitamină B9 (acid folic), existent în legume verzi (spanac, salată, ştevie, pătrunjel, ceapă verde, broccoli, păpădie), precum şi în porumb, ficat de pui şi de vită. Această vitamină intervine în sinteza mai multor neuro-transmiţători şi participă la buna funcţionare a creierului. Se exclud din alimentaţie car-nea de porc, grăsimile animale, cafeaua, băuturile alcoolice în exces, berea, zahărul alb şi produsele zaharoase, precum şi adausurile de excitante, coloranţi chimici şi stabilizatori care pot provoca pierderi de memorie, autism şi BA. Chiar şi pâinea albă ar trebui să fie înlocuită cu pâine neagră, de secară sau graham.