Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Bolnavii de hepatită trebuie să urmeze un regim de refacere a ficatului
Silvia D., Lugoj: "Ce regim alimentar recomandă prof. Milică în caz de hepatită?"
Prof. Constantin Milică: Regimul alimentar are un rol foarte important, asigurând creşterea rezistenţei generale a organismului şi evitarea evoluţiei bolii spre cronicizare. La hepatita acută, mai ales în primele zile de criză, bolnavul nu are poftă de mâncare şi i se recomandă un regim de refacere a ficatului lezat. La început se va administra, timp de două luni, o cură de sucuri dietetice de legume (morcov, sfeclă roşie, tomate), sucuri nefermentate din fructe (mere, prune, struguri, pepene verde, portocale, lămâi, căpşuni, fragi, agrişe, afine, consumate imediat după preparare, şi ceaiuri medicinale îndulcite cu miere de albine. La 2-3 zile după încetarea crizelor şi după apariţia poftei de mâncare, se introduc în alimentaţie produse lactate: lapte dulce, iaurt, brânză proaspătă de vaci (250 g/zi), caş dulce, urdă, telemea desărată (100 g/zi), smântână (2 linguri pe zi), brânzoaice din aluat de cartofi cu brânză de vaci, margarină, oţet de mere şi untdelemn crud (40-50 g/zi). Sunt uşor suportate supele de zarzavat (cu cartofi, morcov, varză, pătrunjel), supele cu zdrenţe de ou şi făină, legumele verzi fierte, salatele de legume (spanac, ardei gras, varză, pătrunjel), cartofii fierţi sau copţi, carnea de peşte slab (păstrăv, ştiucă, lin, biban, şalău, cod), rasolul din carne de vită slabă sau de pasăre, omleta din albuş sau cu conopidă. La masă se serveşte pâine prăjită, mămăligă, macaroane, orez, ouă moi, budinci, papanaşi şi fulgi de ovăz. La desert se consumă fructe proaspete, care măresc rezerva de glicogen din ficat şi îmbunătăţesc starea funcţională a ficatului prin protejare împotriva toxinelor. Sărurile de Mg din fructe stimulează secreţia şi evacuarea bilei în duoden, pentru asigurarea digestiei. Se mai adaugă, la desert, diferite dulciuri în cantităţi moderate (şerbet, peltea, dulceaţă, gemuri, sufleuri, prăjituri, siropuri, compoturi). La acestea se adaugă drojdie de bere (80 g/zi) şi vitaminele A, B, C, K. Prin respectarea acestor indicaţii se va realiza un regim sărac în grăsimi animale (bogate în colesterol), dar cu suficiente glucide, proteine, vitamine şi săruri minerale.