Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Cura cu macerat de usturoi tratează emfizemul pulmonar
Mihaela B., jud. Vaslui: „Soţul meu suferă de emfizem pulmonar. Aş dori să aflu dacă există remedii naturiste pentru această boală şi ce regim alimentar ar trebui urmat. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: Emfizemul este o boală cronică, ce se caracterizează prin creşterea în volum a plămânilor, dilatarea alveolelor pulmonare şi sclerozarea pereţilor aortei pulmonare, ca urmare a pierderii elasticităţii şi degenerarea treptată a învelişului elastic pulmonar. Simptomele specifice sunt: tuse seacă, expectoraţie muco-purulentă, scăderea ventilaţiei pulmonare şi a oxigenării alveolare a sângelui, insuficienţă respiratorie, şuierat în timpul expiraţiei, sufocare cu lipsă de aer, senzaţia de apăsare în piept, învineţirea feţei şi a membrelor, bombarea coşului pieptului. În aceste cazuri, fitoterapia recomandă un arsenal de proceduri cu bune rezultate, dacă sunt aplicate cu mare atenţie. Se recomandă, în primul rând, infuzii cu flori şi frunze de podbal sau din combinaţia cu flori de ciuboţica-cucului, lăcrămioare, levănţică şi muşeţel, frunze de patlagină, plămânărică şi roiniţă, herba de isop, unguraş, salvie, cimbru, scai vânăt şi fumariţă. Tot ca ceaiuri se folosesc mugurii de alun (cu acţiune antisclerotică) şi rădăcinile de lemn dulce. Bune rezultate se obţin cu tinctură 10% şi sirop din muguri de brad sau tinctură din herba proaspătă de călţunaşi în alcool 700 (2-3 linguriţe pe zi). Se mai recomandă o cură de 1-2 luni pe trimestru cu macerat de usturoi în alcool 960, cu adaos de miere de salcâm şi propolis. Bolnavii din zone montane nu vor neglija cura cu fructe de ienupăr, care are efecte benefice pentru majoritatea afecţiunilor pulmonare. Regimul alimentar va consta din cinci-şase mese pe zi, cu cantităţi reduse de hrană, săracă în sare, dar bogată în legume şi fructe. Se va evita, pe cât posibil, creşterea în greutate şi starea de obezitate. De la începutul manifestării bolii se va consuma ulei de măsline (câte 3 linguriţe pe zi luate înainte de mese) timp de două săptămâni pe lună sau o tinctură de usturoi (câte 20 picături de două ori pe zi). Regimul de viaţă al bolnavului impune renunţarea definitivă la fumat. Zilnic se va face gimnastică respiratorie timp de 10 minute, prin expirarea într-un tub introdus într-un borcan de 10 litri cu apă curată. De trei ori pe săptămână se vor face băi calde, timp de 10 minute. Bolnavul va face multă plimbare în aer curat, va evita răcelile şi efortul fizic, atât în exercitarea activităţii profesionale, cât şi la mersul forţat. Tratamentul balneoclimateric este recomandat cu apele iodurate de la Băile Govora şi cu apele cloruro-bicarbonatate sodico-silicioase din staţiunile Malnaş, Covasna şi Felix.