Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Dieta recomandată în litiaza biliară
Vasile O., Vaslui: "Sufăr de litiază biliară şi aş dori să ştiu ce regim alimentar recomandă prof. Milică pentru această boală.
Vă mulţumesc." Prof. Constantin Milică: Regimul alimentar are un rol esenţial în prevenirea, instalarea şi combaterea procesului de formare a calculilor biliari. O alimentaţie adecvată urmăreşte limitarea formării de pietre şi chiar dizolvarea, treptată, a pietrelor formate. Bolnavii cu calculi biliari vor ţine un regim strict timp de câţiva ani, pentru a evita tendinţa de formare a noi pietre sau nisip. Regimul dietetic urmăreşte reducerea colesterolului pentru a diminua riscul precipitării în vezică. Se vor evita mesele copioase, încărcate cu cărnuri şi grăsimi. Sunt indicate crudităţi şi sucuri de legume, pe cât posibil neprelucrate prin fierbere (una-două cepe pe zi, usturoi, salată verde, morcov, ţelină, tomate, pătrunjel, mărar, leuştean, conopidă, sfeclă roşie, hrean, dovlecei etc). Mulţi bolnavi au constatat efectele foarte bune ale tratamentului cu ulei de măsline sau floarea-soarelui (250 ml) în amestec cu suc de lămâie (250 ml stors de la circa 6 lămâi). Tratamentul începe seara la ora 20:00, când se bea un păhărel cu 50 ml ulei şi un păhărel cu 50 ml suc de lămâie, cu repetare de 4 ori la intervale de 15 minute. După fiecare ingerare, pacientul va sta culcat pe partea dreaptă şi va ţine o pernă electrică încălzită pe partea ficatului. La culcare, va dormi pe spate până dimineaţă. Alimentele permise sunt: - carne de pasăre şi vită, peşte slab proaspăt; - lapte dulce şi bătut, iaurt, brânză proaspătă de vaci, caş şi urdă; - ouă fierte moi, ochiuri româneşti, budinci şi sufleuri; - uleiuri vegetale (de măsline sau floarea-soarelui) şi margarine, lipsite de colesterol; - pâine albă şi intermediară; - macaroane, spaghete, tăiţei, fidea, griş, orez; - fructe curăţate de coajă şi fără sâmburi, rase sau sub formă de compoturi şi jeleuri.