Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Dieta recomandată în litiaza biliară

Răspundem cititorilor: Dieta recomandată în litiaza biliară

Data: 04 Feb 2011

Vasile O., Vaslui: "Sufăr de litiază biliară şi aş dori să ştiu ce regim alimentar recomandă prof. Milică pentru această boală.

Vă mulţumesc."

Prof. Constantin Milică
: Regimul alimentar are un rol esenţial în prevenirea, instalarea şi combaterea procesului de formare a calculilor biliari.

O alimentaţie adecvată urmăreşte limitarea formării de pietre şi chiar dizolvarea, treptată, a pietrelor formate.

Bolnavii cu calculi biliari vor ţine un regim strict timp de câţiva ani, pentru a evita tendinţa de formare a noi pietre sau nisip. Regimul dietetic urmăreşte reducerea colesterolului pentru a diminua riscul precipitării în vezică.

Se vor evita mesele copioase, încărcate cu cărnuri şi grăsimi. Sunt indicate crudităţi şi sucuri de legume, pe cât posibil neprelucrate prin fierbere (una-două cepe pe zi, usturoi, salată verde, morcov, ţelină, tomate, pătrunjel, mărar, leuştean, conopidă, sfeclă roşie, hrean, dovlecei etc).

Mulţi bolnavi au constatat efectele foarte bune ale tratamentului cu ulei de măsline sau floarea-soarelui (250 ml) în amestec cu suc de lămâie (250 ml stors de la circa 6 lămâi). Tratamentul începe seara la ora 20:00, când se bea un păhărel cu 50 ml ulei şi un păhărel cu 50 ml suc de lămâie, cu repetare de 4 ori la intervale de 15 minute. După fiecare ingerare, pacientul va sta culcat pe partea dreaptă şi va ţine o pernă electrică încălzită pe partea ficatului.

La culcare, va dormi pe spate până dimineaţă.

Alimentele permise sunt:

- carne de pasăre şi vită, peşte slab proaspăt;

- lapte dulce şi bătut, iaurt, brânză proaspătă de vaci, caş şi urdă;

- ouă fierte moi, ochiuri româneşti, budinci şi sufleuri;

- uleiuri vegetale (de măsline sau floarea-soarelui) şi margarine, lipsite de colesterol;

- pâine albă şi intermediară;

- macaroane, spaghete, tăiţei, fidea, griş, orez;

- fructe curăţate de coajă şi fără sâmburi, rase sau sub formă de compoturi şi jeleuri.