Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Răspundem cititorilor: Legumele proaspete, ficatul şi peştele nu trebuie să lipsească din dieta copilului anemic
Anelia D., Bucureşti: "Fetiţa mea, de 12 ani, a fost diagnosticată cu anemie. Aş dori să ştiu ce regim alimentar recomandă prof. Constantin Milică în aceste cazuri. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Regimul alimentar va fi strict controlat, prin echilibrarea principiilor nutritive uşor digerabile, necesare unei creşteri şi dezvoltări normale (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine). Uneori părinţii cred, în mod greşit, că rezolvă anemia copilului numai cu pâine, paste făinoase, cartofi, dulciuri şi unele derivate (chipsuri, napolitane, eugenii). În primul rând sunt indicate cure de trei zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate în vitamine şi fier: ţelină (50-100 g), varză albă (200 g), spanac (100 g), pătrunjel (20 g) şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni verzi şi galbeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, curmale, banane, smochine). Sunt utile şi fructele uscate (caise, prune, măceşe, curmale, stafide, alune, nuci), bogate în aminoacizi, glucide, vitamine şi mineralele necesare. Sucul de sfeclă roşie, bogat în săruri minerale (fier, fosfor) şi în vitamine (B1, B2, C) se bea timp de 3 zile consecutiv câte ½ pahar, de două ori pe zi, după mesele de dimineaţă şi seară. Pentru copiii în creştere se mai recomandă supe de oase, ficat de viţel sau pasăre, şniţel sau grătar din carne macră (bogate în fier), însoţite de salată verde, pătrunjel, praz, ştevie, vinete, hrean, fasole boabe, mazăre şi linte, peşte fiert cu suc de lămâie, icre cu conţinut ridicat în fosfor, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită, măsline, pâine integrală (Graham) bine coaptă. O mare atenţie se acordă curei cu grâu încolţit (2-3 linguriţe într-un păhărel cu lapte, de 3 ori pe zi, timp de 15-20 zile în fiecare trimestru) având efecte benefice datorită complexului de vitamine şi de enzime naturale. După 7-10 zile se poate constata îmbunătăţirea stării de sănătate şi de vitalitate. Atât la copii cât şi la adulţi (mai ales femei) este necesară completarea necesarului în săruri minerale şi vitamine.