Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Legumele proaspete, ficatul şi peştele nu trebuie să lipsească din dieta copilului anemic

Răspundem cititorilor: Legumele proaspete, ficatul şi peştele nu trebuie să lipsească din dieta copilului anemic

Data: 23 Octombrie 2010

Anelia D., Bucureşti: "Fetiţa mea, de 12 ani, a fost diagnosticată cu anemie. Aş dori să ştiu ce regim alimentar recomandă prof. Constantin Milică în aceste cazuri. Vă mulţumesc"

Prof. Constantin Milică
: Regimul alimentar va fi strict controlat, prin echilibrarea principiilor nutritive uşor digerabile, necesare unei creşteri şi dezvoltări normale (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine). Uneori părinţii cred, în mod greşit, că rezolvă anemia copilului numai cu pâine, paste făinoase, cartofi, dulciuri şi unele derivate (chipsuri, napolitane, eugenii).

În primul rând sunt indicate cure de trei zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate în vitamine şi fier: ţelină (50-100 g), varză albă (200 g), spanac (100 g), pătrunjel (20 g) şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni verzi şi galbeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, curmale, banane, smochine). Sunt utile şi fructele uscate (caise, prune, măceşe, curmale, stafide, alune, nuci), bogate în aminoacizi, glucide, vitamine şi mineralele necesare.

Sucul de sfeclă roşie, bogat în săruri minerale (fier, fosfor) şi în vitamine (B1, B2, C) se bea timp de 3 zile consecutiv câte ½ pahar, de două ori pe zi, după mesele de dimineaţă şi seară.

Pentru copiii în creştere se mai recomandă supe de oase, ficat de viţel sau pasăre, şniţel sau grătar din carne macră (bogate în fier), însoţite de salată verde, pătrunjel, praz, ştevie, vinete, hrean, fasole boabe, mazăre şi linte, peşte fiert cu suc de lămâie, icre cu conţinut ridicat în fosfor, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită, măsline, pâine integrală (Graham) bine coaptă.

O mare atenţie se acordă curei cu grâu încolţit (2-3 linguriţe într-un păhărel cu lapte, de 3 ori pe zi, timp de 15-20 zile în fiecare trimestru) având efecte benefice datorită complexului de vitamine şi de enzime naturale. După 7-10 zile se poate constata îmbunătăţirea stării de sănătate şi de vitalitate.

Atât la copii cât şi la adulţi (mai ales femei) este necesară completarea necesarului în săruri minerale şi vitamine.