Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Siropul de patlagină, tratamentul ideal în traheită

Răspundem cititorilor: Siropul de patlagină, tratamentul ideal în traheită

Data: 02 Septembrie 2009

Vlad N., Reşiţa: „Doresc să primesc din partea prof. Milică câteva recomandări legate de tratamentul fitoterapeutic al traheitei. Vă mulţumesc.“

Prof. Constantin Milică
: Traheita este o inflamaţie a mucoasei traheale, manifestată prin tuse seacă, urmată de expectoraţie şi durere ca o arsură în spatele sternului. Tratamente recomandate:

- infuzie din flori de arnică, lavandă, lumânărică, nalbă de grădină, soc, frunze şi flori de podbal, nalbă de cultură, frunze de salvie, herba de isop, cimbrişor, cimbru de cultură, seminţe de asmăţui;

- decoct din herba de busuioc şi toporaşi, rădăcini de iarbă mare şi seminţe măcinate de fenicul (în părţi egale); din amestec se iau două linguriţe la 250 ml apă, se fierbe 10 minute, se infuzează 5-10 minute şi se beau două căni pe zi (dimineaţa şi seara);

- decoct din flori de nalbă, herba de isop, cimbrişor, podbal, scai vânăt, rădăcini de nalbă mare, frunze de pătlagină (în părţi egale); din amestec se iau două linguriţe la 250 ml de apă, se fierbe 15 minute şi se beau trei căni pe zi, după mese, adăugând câte o linguriţă de bitter suedez;

- sirop din 100 g de isop, care se opăreşte cu un litru de apă clocotită, se infuzează o oră, se strecoară şi se amestecă cu 1,5 kg miere de albine; se pune pe baia de apă pentru câteva momente, se amestecă bine şi se iau câte 4-6 linguri pe zi;

- sirop din 100 g frunze de pătlagină, bine spălate, care se trec prin maşina de tocat, se adaugă puţină apă, 300 g zahăr şi 250 g miere; se fierbe la foc mic, se amestecă până la formarea unui lichid vâscos, care se toarnă în borcane uscate şi încălzite. Se păstrează în frigider şi se ia, zilnic, câte o lingură, înainte de fiecare masă (la copii câte o linguriţă);

- sirop din 100 g de muguri de pin tocaţi mărunt, care se macerează 12 ore în 100 ml alcool 700; se adaugă un litru de apă clocotită, se lasă la macerat circa 6 ore, se strecoară şi se adaugă 200 g zahăr la 100 ml soluţie, care se fierbe împreună până capătă o consistenţă siropoasă. Se iau câte 5-6 linguriţe pe zi.

În uz extern se face gargară, de 3-4 ori pe zi, cu un decoct dintr-un amestec din flori de mac roşu, toporaşi, nalbă mare şi iarbă mare, rădăcini de pir şi frunze de varză (în părţi egale); din amestec se ia o linguriţă şi se fierbe 2-3 minute în 250 ml apă, având efecte în fluidizarea secreţiilor şi uşurarea respiraţiei. Pe piept se aplică un unguent cu extract uleios din muguri de brad şi pin, peste care se pun comprese sau cataplasme din frunze de pătlagină şi de varză, terci de făină de muştar.