Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Ulei de ricin şi extract din bulbi de ceapă şi usturoi, tratamentul cel mai bun contra ascaridiozei
Aura F., Braşov: „Ce remedii naturiste sunt bune pentru combaterea ascaridiozei la copii?“
Prof. Constantin Milică: Ascaridioza este o boală parazitară produsă prin infestarea cu Ascaris lumbricoides (limbrici), un vierme rotund, alungit, alb şi nesegmentat, asemenea unei râme. Boala este foarte frecventă la copii între 3-15 ani şi se transmite uşor prin ingerarea ouălor de parazit o dată cu fructele şi zarzavaturile contaminate şi nespălate. Manifestarea bolii constă din dureri abdominale difuze, constipaţie sau diaree puternică cu dizenterie, vărsături, mâncărimi anale şi nazale, tuse, senzaţie de sufocare, bronşită, oboseală, dureri de cap, anemie, scăderea atenţiei şi a memoriei, alterarea stării generale şi slăbire rapidă. Atenţie mare, însă! Cazurile dramatice apar când parazitul intră în trahee, determinând asfixia, când trece în canalul coledoc şi în pancreas, provocând icterul şi pancreatita sau când se aglomerează în intestin sub formă de ghem, provocând ocluzie intestinală. Sunt posibile şi alte îmbolnăviri grave (apendicită, peritonită), ceea ce impune urgenţa examenului coprologic. La copii poate provoca accidente nervoase, reacţii meningiene, hemipareze, hemiplegii şi scăderea atenţiei şi a memoriei. Tratamentul naturist se face cu ulei de ricin şi cu ceaiuri de coriandru (fructe), siminichie, muşeţel (flori), coada-şoricelului (flori), pelin (herba), ţintaură (herba), ghinţură (rădăcini), iarbă mare (rădăcini), valeriana (rădăcini), măceşe (fructe). Se pot consuma şi tincturi din ghinţură, schinduf, arnică, pelin, lemn-dulce, ceapă, anason, luate dimineaţa, în amestec cu puţin magiun de prune. Pentru eliminarea paraziţilor se recomandă un amestec din seminţe decojite de dovleac, seminţe de anason şi fructe de măceş în miere de albine, frunze de leurdă şi măcriş iepuresc, bulbi de ceapă şi usturoi tocaţi şi maceraţi timp de 12 ore, din care se bea extractul (câte 50 ml la intervale de 30 minute) timp de trei zile consecutiv. În regimul alimentar se introduce o dietă crudivoră, depurativă, timp de 3-4 zile consecutiv şi cure de sucuri de zarzavaturi şi fructe proaspete (afine, lămâi, prune). Pentru a evita răspândirea bolii se iau măsuri individuale şi colective de protecţie a populaţiei (closete igienice, păstrarea mâinilor curate, spălarea legumelor şi fructelor consumate în stare crudă, fierberea apei înainte de consum şi combaterea muştelor şi a ţânţarilor. Se interzice consumul apei din fântâni nesigure şi se va evita poluarea solului pe terenuri plasate în amonte de sursele de apă potabilă.