Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Salam de biscuiţi cu rahat, stafide şi cocos
Ingrediente: 500 g biscuiţi de post (Popular); 100 ml lapte de soia (sau apă); 50 g rahat; 50 g stafide; 100 g cacao; esenţă de rom şi de vanilie; zahăr vanilat; scorţişoară măcinată; cocos.
Preparare: Rupeţi biscuiţii în bucăţi mari şi medii şi îi aşezaţi într-un vas mare. Stafidele le puneţi într-un bol cu apă călduţă şi puţină esenţă de rom pentru a se rehidrata. Între timp, puneţi laptele de soia (sau apă) şi zahărul vanilat la foc mic şi amestecaţi până se topeşte zahărul; adăugaţi cacaua, scorţişoară, eşenţă de vanilie şi de rom şi continuaţi să amestecaţi. Turnaţi compoziţia fierbinte peste biscuiţi şi amestecaţi bine, apoi puneţi stafidele scurse de apă şi rahatul tăiat mărunt. Consistenţa trebuie să fie nici foarte moale, nici tare. Acoperiţi vasul cu folie alimentară pentru cel puţin 2 ore, la temperatura camerei. Întindeţi apoi folie alimentară sau hârtie de copt pe masa de lucru, presăraţi pe ea cocos şi modelaţi batoane mici (sau un singur baton) din compoziţie; strângeţi bine folia pe măsură ce rulaţi; legaţi batoanele la capete şi ţineţi-le la frigider câteva ore, de preferinţă peste noapte. Se serveşte feliat. Poftă bună!