Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Ungurașul, expectorant natural
Cunoscut în literatura de specialitate după denumirea Marrubium Vulgare, ungurașul este denumit în popor voronic, bălțătură, cătușnică sălbatică, gutuiță, iarbă unsuroasă. Preparatele din această plantă sunt folosite cu succes în prevenirea și tratarea multor afecțiuni, dar în mod special sunt recomandate bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator și cardiacilor. Iată câteva rețete și recomandări legate de utilizarea în tratamentele naturiste a acestei plante cu multiple virtuți curative.
Originar din sudul Europei, ungurașul este răspândit în emisfera nordică. Crește în locuri însorite, aride, pe pajiști degradate, ogoare, terenuri virane și necultivate, la marginea drumurilor și gardurilor sătești din regiuni de șes până la altitudini de 1.500 m. Înflorirea are loc în lunile iunie-septembrie.
În fitoterapie se utilizează partea aeriană a plantei, care, din punct de vedere chimic, este bogată în glicozide amare (marubina, marubiina), taninuri și alcaloizi , substanțe pectice, mucilagii, ceruri, rezine, saponine, substanțe grase, acizi organici, uleiuri volatile, vitamine (C) și săruri minerale (Mg, K, Na etc).
Proprietăți terapeutice
- expectorante, emoliente, antispastic-bronșice, antitusive;
- stimulatoare ale funcțiilor ficatului leneș, digestive, stomahice, colagoge, coleretice, laxative, antihelmintice, aperitive, tonic-amare;
- reglatoare ale ritmului cardiac (datorită colinelor);
- diaforetice, sedative, diuretice, depurative;
- stimulente ale funcțiilor generale ale organismului;
- astringente, antiseptice, cicatrizante ale rănilor externe, antireumatice, antiinflamatoare.
Acțiuni specifice în tratamente
În bolile căilor respiratorii, ungurașul combate bronșitele cronice, laringitele, traheitele, astmul bronșic, gripa, guturaiul, tusea rebelă și convulsivă, fluidifică secrețiile bronșice și contribuie la expectorarea lor, intervine în emfizemul pulmonar, pneumonie și stări febrile.
Preparatele pe bază de unguraș combat obezitatea și celulita. De asemenea, intervin cu succes în stări nervoase, insomnie, isterie, dureri de cap, amețeli. Bune efecte au fost observate și în cazul bolnavilor de gută sau reumatism.
În cazul afecțiunilor cardiace, reglează ritmul cardiac în afecțiunile inimii pe substrat nervos, având efect cardio-sedativ, combat angina pectorală și tulburările circulatorii.
Proprietățile ungurașului contribuie la descongestionarea ficatului și a splinei, la intensificarea contracțiilor vezicii biliare, asigurând drenarea bilei în duoden în caz de dischinezie biliară, previn lenevirea stomacului și colicii intestinali, dizenteria cronică și contribuie la mărirea poftei de mâncare. De asemenea, combat unele boli de piele (răni purulente, ulcerații) prin efecte antiseptice și cicatrizante.
Preparate pentru uz intern
- Infuzie concentrată din două linguri de herba uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulcește după gust și se bea câte o lingură, cu 30 de minute înainte de mesele principale, având efecte în bolile de ficat și în refacerea poftei de mâncare. Contribuie la eliminarea secrețiilor bronșice, calmarea tusei convulsive, a astmului bronșic și în reglarea aritmiei cardiace.
- Infuzie din 15-30 g de frunze și vârfuri înflorite la un litru de apă în clocot; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulcește bine și se beau trei cești pe zi, înainte de mese, cu rol aperitiv.
- Macerat în vin cu vârfuri de tulpini proaspete puse într-o sticlă cu vin alb sau roșu; se lasă la macerat timp de trei zile, se strecoară și se bea câte un păhărel de 50 ml, înainte de mesele principale, având rol de expectorant și aperitiv.
Preparate pentru uz extern
Infuzie din trei lingurițe de plantă uscată și mărunțită, la 200 ml de apă clocotită; se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se folosește sub formă de comprese pe afecțiuni ale pielii;
Decoct din 30-60 g de herba uscată la 1 litru de apă; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară și se fac frecții contra durerilor de cap și a amețelilor sau se aplică comprese locale calde în tratamentul edemelor, plăgilor ulceroase sau inflamate, ulcere vechi cu gangrene, hemoroizi, cu puternic rol antiseptic. Fiertura nestrecurată se aplică sub formă de cataplasme contra durerilor de rinichi. (Prof. univ. dr. Constantin Milică - Din lucrarea Izvoare de sănătate din flora medicinală)