Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Usturoiul, remediu universal
Modest condiment pentru unii, descoperire miraculoasă pentru alţii, usturoiul are multiple utilizări, atât ca medicament, cât şi ca aliment.
Usturoiul este, probabil, unul dintre antioxidanţii cei mai utili datorită eficacităţii sale în numeroase domenii. Ceea ce-l face să fie un antioxidant atât de puternic este compoziţia variată a fitonutrimenţilor: mangan, zinc, seleniu, germaniu, vitaminele A şi C. Toţi aceşti nutrimenţi fiind, la rândul lor, nişte antioxidanţi, usturoiul se poate deci defini ca un „cocteil“ antioxidant. Usturoiul este recunoscut de mult timp şi ca stimulant al sistemului imunitar, care creşte puterea globulelor albe. Această proprietate este datorată mai ales prezenţei seleniului şi a germaniului. Aceste elemente sunt bogate în compuşi antioxidanţi sulfuraţi netoxici şi biodisponibili, cum ar fi S-alilcisteina şi S-alimercaptocisteina, pe care le găsim în cantitate mai mare în usturoiul uscat. In vitro, s-a demonstrat că usturoiul crud creşte cu 140% puterea de distrugere a tumorilor, iar usturoiul uscat, cu 160%. La om s-a observat că proliferarea bacteriilor în stomac poate fi oprită de compuşii sulfuraţi din usturoi, reducându-se astfel producerea elementelor cancerigene şi, deci, a cancerului de stomac. Acest lucru s-a dovedit extrem de evident într-un vast studiu italian, prin care s-a demonstrat că nivelul de cancer de stomac era invers proporţional cu cantitatea de usturoi consumată. În Sardinia, de exemplu, unde se consumă mult mai mult usturoi decât în nordul Italiei, incidenţa cancerului este de trei ori mai mică. Dar avantajele usturoiului nu se opresc la cancerul de stomac. Împiedicând aflatoxina să se dezvolte şi să se lege de ADN după oxidare, reduce şi riscurile de cancer de ficat, crescând nivelul de glutation (principalul antioxidant şi detoxifiant al organismului; el regenerează vitamina C şi este elementul cheie al sistemului imunitar al celulei) produs de mucegaiul Aspergillus. Aflatoxina se poate găsi pe nuci, orez, boabele de grâu. Potrivit specialiştilor, usturoiul poate să încetinească sau să împiedice o multitudine de maladii sau probleme: îmbătrânire, ateroscleroză, alergii, SIDA, tensiune ridicată, colesterol, cancer, boli iflamatorii (artrită, bronşită, apendicită, etc) şi boli degenerative (scleroză în plăci, fibromialgia), care sunt consecinţa atacului radicalilor liberi. Cele 8 binefaceri ale usturoiului: - acţionează ca un puternic antioxidant; - diminuează presiunea sanguină; - stimulează sistemul imunitar; - reechilibrează nivelul de zahăr din sânge; - previne atacurile cardiace; - ajută la metabolizarea grăsimilor; - alină durerile de picioare; - ajută la prevenirea cancerului. Usturoiul reduce stocarea grăsimilor în organism şi favorizează eliminarea lor, precum şi a deşeurilor. Astfel, se depune mai puţină grăsime în sânge şi în ţesuturi. De altfel, durerile de picioare sunt cauzate de o proastă circulaţie sanguină, un nivel ridicat de colesterol şi tensiune mărită. Usturoiul, ameliorând toţi aceşti parametri, restabileşte sănătatea picioarelor. (sursa: www.topsanatate.ro)