Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Timp liber Trei feluri de pască

Trei feluri de pască

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Timp liber
Un articol de: Alina Anghel - 29 Aprilie 2013

Cele mai frumoase obiceiuri legate de Sfintele Paşti le regăsim la sate. Oamenii se „primenesc“ cu straie noi, după ce, mai înainte, s-au îngrijit ca gospodăriile să fie curate, aranjate şi toate lucrurile să fie la locul lor. Nici un obiect din curte sau din casă nu trebuie să împiedice pe cei care, după ce vor primi Lumina Sfântă de la preotul din sat, vor veni să aducă această bucurie şi celor rămaşi acasă, prea bolnavi sau prea mici pentru a putea participa la slujba de Înviere.

Dimineaţa, membrii familiei iau masa laolaltă, du­pă ce au luat întâi „paşti“, pâinea ce a fost sfinţită în biserică de către preot şi îm­păr­ţită apoi credincioşilor. Toţi membrii familiei, în­cepând cu cel mai în vâr­stă băr­bat din casă, cioc­nes­­c ouăle roşii, con­su­mâ­n­du-le alături de friptură de miel, drob, pască şi cozonac. In­di­ferent de zona geografică, gos­podinele prepară câte o pas­că ce va ajunge pentru toţi cei ai casei, dar şi o pască mai mi­că sau una mai mare - după po­si­bilităţi - din care va împărţi să­racilor. Multe femei preferă să păstreze tradiţia şi să prepa­re pasca cu brânză de vaci şi sta­fide, dar, apropiindu-se mai mult de zilele noastre, unele din­tre ele prepară pasca cu orez sau cremă de ciocolată, a­ceas­ta din urmă fiind mai pe pla­cul copiilor.

Pască cu cremă de ciocolată

Într-o după-amiază de pri­mă­­vară, ştiind că se apropie Paş­­tele, m-am gândit să fac o vi­­zită unei doamne mai în vâr­stă, dar plină de umor şi cu­noş­tin­ţe gastronomice. Doamna Ve­­­ronica m-a primit cu bucu­rie, de-abia aşteptând să îmi des­­tăinuie unele din secretele le­­gate de prepararea păştii. Mi-a spus sincer că, de la o vreme, gă­teşte mai mult pască cu cio­co­­lată, căci nepoţii ar face orice să o aibă pe masa de Paşte. Aşa că, să purcedem la prepararea re­ţetei de pască cu ciocolată şi mig­dale. Ingredien­te­le: 500 g făină, 8 ouă, 350 ml lap­te dulce, 25 g drojdie, 310 g unt, 450 g zahăr tos, o sticluţă cu esenţă de rom, o linguriţă cu sa­re, coaja rasă de la o lămâie şi o portocală, 150 g cacao, 50 g a­midon alimentar, 100 g smân­tâ­­nă groasă, 100 g migdale. Prepararea: într-un bol se a­mes­tecă drojdia cu puţin lap­te cald, o linguriţă cu zahăr şi făi­nă cât să rezulte un aluat cur­gă­tor. Se lasă la dospit zece mi­nute, se toarnă peste restul de făină împreună cu 320 ml lap­te cald, 110 g unt topit rece, 200 g zahăr şi sare după gust. Se a­da­ugă apoi esenţa de rom, ju­mă­tate din coaja rasă de lă­mâie şi portocală, 4 ouă şi se fră­mân­tă până se obţine un alu­at o­mo­gen, nelipicios, eventual se mai  adăugă puţină făină.

Separat se amestecă ouăle ră­mase cu restul de zahăr, coa­ja rasă de lămâie şi portocală ră­masă, cacaoa şi amidonul. Se a­da­ugă laptele rămas, se a­mes­te­că şi se pune la fiert la foc mic, având grijă să nu se prin­dă de vas. După ce s-a îngroşat com­poziţia se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Când este căl­duţă compoziţia, se adaugă smân­tâna, untul şi se amestecă. Se în­tinde aluatul într-o foaie, se a­şază într-o tavă tapetată cu hâr­tie de copt, se toarnă com­po­zi­ţia de ciocolată, apoi se pre­sa­ră migdalele prăjite tocate şi se in­troduce tava în cuptorul în­cins. Se coace la foc mediu până ce aluatul devine auriu şi com­po­­ziţia nu mai curge. Se lasă să se răcească complet, apoi se ta­ie felii şi se serveşte nepoţilor pof­ticioşi. Ca să avem de unde a­lege, mi-a mai dat două reţete. „Dar să le faci pe rând, da? Ca să le simţi gustul şi parfumul!“ Am promis să fac asta şi m-am în­dreptat către casă, nerăb­dă­toa­re să pun în prac­tică reţeta în­văţată de la ea.

Pască cu brânză de vaci şi stafide

Ingrediente: 500 g făină, 6 ouă, 400 g zahăr tos, 25 g droj­die, 300 ml lapte dulce, o sticluţă cu esenţă de rom, o lingu­riţă cu sare, 4 pliculeţe zahăr va­­nilinat, coaja rasă de la o lă­mâie şi o portocală, 150 g unt sau ulei de floarea-soarelui, 100 g stafide, 60 g griş.

Prepararea: Drojdia se dizolvă în puţin lap­te călduţ împreună cu o lin­gu­­ră cu zahăr tos şi puţină făi­nă, cât să rezulte un aluat cur­gă­tor. Separat se amestecă găl­be­nu­şurile cu jumătate din canti­ta­­tea de zahăr şi zahăr vanilinat, sarea şi jumătate din e­sen­ţa de rom până ce amestecul se al­beşte şi îşi dublează volumul. Res­tul făinii se pune într-un ca­s­tron mai mare, se toarnă în mij­loc drojdia dospită, apoi se toar­nă amestecul de gălbe­nu­şuri şi laptele rămas călduţ. Se în­cepe frământarea şi, când s-a le­gat aluatul, se adaugă treptat untul topit rece sau uleiul. Se acoperă aluatul cu un pro­sop mai gros şi se lasă la crescut pâ­nă ce şi-a dublat volumul.

Separat se amestecă brân­za de vaci cu zahărul rămas, al­­bu­şu­rile bătute, restul de za­hăr va­nilinat, grişul şi pu­ţi­nă sare. Se întinde aluatul în­tr-o foaie sub­ţire ale cărei mar­gini de­pă­şesc pereţii for­mei, se presară pu­ţin griş pe a­luat, apoi se toar­nă compo­zi­ţia de brânză. Se strâng mar­gi­nile de aluat de pe pe­reţii for­mei, se aşază din loc în loc flo­ricele realizate din a­lu­at, apoi se ung cu ou bătut. Se in­tro­duce forma în cuptorul în­cins şi se coace la foc mediu pâ­­nă ce aluatul devine auriu şi com­poziţia de brânză nu mai curge. Se serveşte rece, căci alt­fel se încruzeşte şi produce du­reri de stomac.

Pască cu orez

Ingrediente: 500 g făină, 6 ouă, 250 g zahăr tos, 25 g droj­die, o sticluţă cu esenţă de rom, coa­ja rasă de la o lămâie, două lin­guriţe cu sare, 30 g smântâ­nă, 50 g unt, 300 ml lapte dul­ce, 3 pliculeţe zahăr vanilinat, un litru lapte dulce, 250 g orez, 50 g stafide.

Prepararea: Orezul se fierbe în apă cu o lin­guriţă cu sare pâ­nă când es­te pe jumătate fiert, se scurge apa, se clăteşte, se toar­nă lap­te­le şi se continuă fier­berea. Se a­daugă 160 g de zahăr, se ţine pe foc până se înmoaie, apoi se pu­ne la răcit. Rece, se a­mes­te­că cu zahăr va­ni­linat, coajă ra­să de lămâie şi portocală şi 4 ouă, cât să lege compoziţia.

Făina se cerne într-un vas mai mare, se face o gropiţă în mij­­loc, se toarnă drojdia în­mu­­ia­tă cu puţin lapte dulce căl­duţ şi o lingură de zahăr tos. Se­pa­rat se amestecă găl­be­nuşurile cu smântâna, za­hă­rul tos, za­hă­rul vanilinat, sa­rea şi esenţa de rom. Se fră­mântă aluatul, se adaugă trep­tat untul topit re­ce şi se con­tinuă fră­mân­ta­rea. Se lasă să dospească până îşi du­blea­ză volumul, se în­tin­de aluatul în­tr-o formă, se toar­nă orezul, se decorează cu flori din aluat şi se introduce în cup­to­rul în­cins. Se coace la foc me­diu pâ­nă devine auriu, se scoa­te şi se lasă să se răcească.