Icoana „Acoperământul Maicii Domnului” este reprezentată în tehnica fresco, pe frontonul bisericii celei mari de la Mănăstirea Polovragi, având dimensiunea 2,80 m/ 2,80 m. Încadrându-se întocmai în cromatica întregului ansamblu pictural, icoana iese în evidență prin acuratețea stilului brâncovenesc. Desfășurată într-o armonie perfectă de formă și culoare, de praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului de la Polovragi, icoana presupune o întreită interpretare iconografică: cromatică, simetrico-participativă și teologică.
Liturghia Darurilor înainte sfinţite
Liturghia Darurilor înainte sfinţite este o slujbă specifică Postului Mare, care se poate săvârşi în fiecare zi, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, a zilelor aliturgice şi a zilelor în care e rânduită săvârşirea unei alte Liturghii (ex.: Buna Vestire, Joia şi Sâmbăta din Săptămâna Patimilor).
Această slujbă este, de fapt, un ritual de împărtăşire dezvoltat prin îmbinarea Vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii. Motivul pentru care a apărut această rânduială specială se regăseşte în interzicerea de către Sfinţii Părinţi de a se săvârşi Sfânta Liturghie în zilele de rând din Postul Mare (canoanele 49 şi 51 ale Sinodului din Laodiceea, 364-383), interdicţie motivată de faptul că există o incompatibilitate între atmosfera de tristeţe pentru absenţa Mirelui specifică zilelor de post şi caracterul festiv şi plin de bucurie al Sfintei Liturghii, ca sărbătoare a venirii Mirelui în mijlocul Bisericii Sale. Ca urmare a acestei dispoziţii, zilele de rând din săptămână au devenit aliturgice.
Existau însă mulţi credincioşi care doreau să se împărtăşească şi în timpul săptămânii, nu doar duminica, motiv pentru care s-a format obiceiul de a se păstra în biserici o parte din Darurile sfinţite la Liturghia de sâmbătă şi duminică, pentru împărtăşirea credincioşilor în celelalte zile. Pentru a nu întrerupe ajunarea din timpul zilei, s-a hotărât totuşi ca această rânduială de împărtăşire să aibă loc seara, după Vecernie, cu care s-a unit în timp, devenind Liturghia Darurilor înainte sfinţite sau Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, Papa Romei (†604), căruia Tradiţia îi atribuie sistematizarea în scris a acestei rânduieli liturgice în timpul şederii sale ca delegat papal la Constantinopol (între 578 şi 584 sau 585).