Icoana „Acoperământul Maicii Domnului” este reprezentată în tehnica fresco, pe frontonul bisericii celei mari de la Mănăstirea Polovragi, având dimensiunea 2,80 m/ 2,80 m. Încadrându-se întocmai în cromatica întregului ansamblu pictural, icoana iese în evidență prin acuratețea stilului brâncovenesc. Desfășurată într-o armonie perfectă de formă și culoare, de praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului de la Polovragi, icoana presupune o întreită interpretare iconografică: cromatică, simetrico-participativă și teologică.
Sfaturi practice în Biserică: Deschiderea Sfintei Evanghelii la Maslu
Taina Sfântului Maslu, ca de altfel toate cele 7 Sfinte Taine sunt lucrări harice prin care se împărtăşeşte harul Sfântului Duh. Aşadar, primirea harului, la Sfântul Maslu, nu este condiţionată de conţinutul pericopei evanghelice, nici de culoarea literelor şi a vignetelor, după cum greşit se practică, ci de credinţa primitorului tainei. Mântuitorul cere de la cei pe care urmează să îi vindece doar credinţă: "De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede" (Mc. 9, 23).
Deschiderea Sfintei Evanghelii în cadrul Tainei Sfântului Maslu trebuie făcută în limitele prescrise de Molitfelnic. Acesta spune clar că după rugăciunea a 7-a, preotul cel dintâi, luând Sfânta Evanghelie, o dă bolnavului să o sărute (nu să o şi deschidă), apoi o deschide preotul; astfel deschisă, preoţii slujitori o ţin deasupra capului celui bolnav (cu partea scrisă în jos), iar preotul cel dintâi zice rugăciunea a 8-a (prin care se cere de la Dumnezeu iertarea păcatelor bolnavului şi nu se citeşte pericopa evanghelică din locul unde s-a deschis Evanghelia). Inovaţii asupra celor specificate de Molitfelnic apar din partea credincioşilor, dar şi mai grav, din partea preoţilor, care fie că nu vor să strice tradiţia ţinută de foştii preoţi şi să atragă ura enoriaşilor, fie o fac cu un scop material. De multe ori preoţii dau credinciosului Sfânta Evanghelie să o deschidă şi apoi o şi citesc, lucru nespecificat în Molitfelnic. Aceste inovaţii sunt interzise şi de Tipicul Bisericesc: "Nu este îngăduit preoţilor să adauge alte rugăciuni sau citiri în afară de cele prevăzute în rânduiala din Molitfelnic, şi nici să încurajeze practica superstiţioasă a unor credincioşi de a se ghici viitorul bolnavului după cuprinsul pericopei cu care s-a deschis Evanghelia, ori după culoarea literelor de acolo." Pentru oprirea oricăror inovaţii, creştinii trebuie să vadă în Sfânta Evanghelie pe Hristos, iar această aşezare cu partea scrisă, peste capul bolnavului, închipuie mâna Domnului Iisus Hristos. Orice încercare de aflare a viitorului bolnavului, care seamănă foarte mult a prezicere, pe baza pericopei evanghelice, este o practică contrară Bisericii Ortodoxe. De aceea, credinciosul care primeşte această taină trebuie să aibă credinţa care să mute munţii din loc ca să primească vindecarea.