Nașterea Domnului este sărbătoarea celei mai mari bucurii oferite de Dumnezeu neamului omenesc - Întruparea Fiului Său, împlinirea Tainei din veci ascunse, singurul lucru nou sub soare. Bucuria nașterii lui Iisus
Sfaturi practice în Biserică: Folosim pentru Liturghie vin roşu sau alb?
Mântuitorul Iisus Hristos când a săvârşit Liturghia la Cina cea de Taină, "luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi, dând ucenicilor, a zis: Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu… nu voi mai bea de acum din acest rod al viţei…" (Mat. 26, 26-29). De aici, vedem clar că sunt două materii pe care le utilizăm la săvârşirea Sfintei Liturghii: pâinea şi vinul.
Chiar dacă lucrurile sunt clare în Sfânta Scriptură, au existat controverse în decursul timpului cu privire la utilizarea în cadrul Liturghiei în special a pâinii, nu şi a vinului.
Însă, legat de întrebuinţarea vinului, s-a pus întrebarea, dacă folosim vin de culoare roşie sau albă. Acest lucru nu a degenerat un subiect de controversă teologică. Totuşi, în funcţie de anumite cazuri, s-a utilizat vin după obiceiul şi practica locului sau după preferinţă şi după posibilităţile circumstanţiale.
În cadrul unor sinoade ale Bisericii Romano-Catolice au fost luate hotărâri, când în favoarea vinului de culoare albă, când în favoarea celui roşu.
În Biserica Ortodoxă, chiar dacă au avut loc discuţii legate de întrebuinţarea vinului pentru Liturghie, nu s-a pus niciodată problema culorii acestuia.
Sfânta Scriptură spune că Mântuitorul Hristos a utilizat vin la Cina cea de Taină, dar nu specifică culoarea lui. Vechiul Testament aminteşte de "sânge de struguri" (Fac. 49, 11) şi de Moise care a zis "au băut vin, sângele bobiţelor de struguri" (Deut. 32, 14). Specificarea "sânge" ne duce cu gândul că vinul era roşu, la fel ca sângele. Evreii utilizau la sărbătoarea pascală vinul roşu. Astfel, credem că vinul roşu era şi este mult mai răspândit decât vinul alb.
Biserica, în mod cert, a utilizat în cadrul Jertfei euharistice vinul de culoare roşie. Acest lucru este certificat prin faptul că întotdeauna se face analogie cu sângele. Fericitul Ieronim (sec. IV), într-o scrisoare trimisă lui Eliodor, afirma faptul că pentru a reprezenta mai bine sângele Mântuitorului în cadrul Euharistiei, se folosea vin de culoare roşie.
Cu toate acestea, dacă condiţionăm săvârşirea Euharistiei cu vin de o anumită culoare, înseamnă că materializăm în mod nepermis actul Sfintei Jertfe, care este de fapt "slujbă duhovnicească şi fără de sânge".
Toate nuanţele de vin sunt vrednice pentru săvârşirea Sfintei Liturghii. Desigur, se recomandă folosirea vinului de nuanţă roşie; aceasta fără vreo valoare dogmatică sau de altă natură.