Icoana „Acoperământul Maicii Domnului” este reprezentată în tehnica fresco, pe frontonul bisericii celei mari de la Mănăstirea Polovragi, având dimensiunea 2,80 m/ 2,80 m. Încadrându-se întocmai în cromatica întregului ansamblu pictural, icoana iese în evidență prin acuratețea stilului brâncovenesc. Desfășurată într-o armonie perfectă de formă și culoare, de praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului de la Polovragi, icoana presupune o întreită interpretare iconografică: cromatică, simetrico-participativă și teologică.
Sfaturi practice în biserică: Lumânări din ceară, jertfă curată adusă lui Dumnezeu
În Biserica Ortodoxă, lumânările sunt nelipsite din cadrul slujbelor şi al rugăciunilor. A aduce o lumânare la Sfântul Altar astăzi nu este o problemă care creează dificultăţi financiare, nici măcar celui mai sărac om. Le găsim peste tot... în piaţă, în hypermarketuri, la chioşcuri, deoarece au devenit, din păcate, un produs comercial la mare căutare. În dorinţa de a fi cât mai darnici faţă de Dumnezeu, aducem "buchete" de lumânări la Sfânta Biserică, dar nimeni nu îşi pune problema dacă darul pe care îl facem este cel potrivit.
Lumânările trebuie să fie din ceară curată de albine!
Această cerinţă nu este un "moft" al Bisericii, ci are o explicaţie mult mai profundă. Albina lucrătoare este una din insectele care nu se reproduc, continuitatea speciei fiind asigurată numai de matcă. Cu alte cuvinte, rămâne "pururea fecioară", iar ceara produsă de ea constituie materia cea mai curată, cea mai pură. În felul acesta aducem lui Dumnezeu un dar curat.
În creştinism, lumânarea simbolizează lumina lui Hristos, numit în Sfânta Evanghelie "Lumina lumii" şi este un semn al prezenţei lui Dumnezeu în viaţa noastră. Culoarea lumânărilor aduce aminte de moaştele sfinţilor, iar lumina ce o împrăştie acestea aprinde în inimă râvna spre vederea luminii dumnezeieşti, aducând în om pacea şi liniştea.
Fără să ne fi gândit vreodată, semnificaţiile lumânării sunt mai profunde decât am crezut. Dacă pentru ochiul rău aceste adevăruri duhovniceşti par idei forţate, un om realist ar trebui să ia în considerare, printre altele, efectul lumânărilor de parafină asupra sănătăţii omului. Parafina este un reziduu ieftin al industriei petroliere, care este albit şi texturizat cu acrolyn, un produs cancerigen recunoscut. Parafina şi fitilul de plumb din lumânările obişnuite emit, prin ardere, substanţe toxice extrem de periculoase pentru organism, o varietate de compuşi organici volatili, printre care acetonă, benzen, tetraclorid de carbon şi xilină. La acestea se adaugă particule de funingine microscopice cu conţinut de metale grele, precum plumbul sau cadmiul, provenite de la fitilul lumânării. Efectele asupra sănătăţii sunt devastatoare, de la simple dureri de cap până la astm şi cancer.
Reglementările cu privire la conţinutul lumânărilor sunt aproape inexistente, nu numai în România, ci şi la nivel internaţional. Doar în America şi Australia s-a interzis, de câţiva ani, utilizarea plumbului în fitilul lumânărilor, după ce s-a constatat că nivelul concentraţiei plumbului dintr-o încăpere în care se ard lumânări parfumate depăşeşte nivelul maxim admis. Prin încălzire, metalul se transformă în particule foarte mici, care sunt inhalate şi se depozitează în plămâni, de unde trec în fluxul sangvin, provocând afecţiuni ale sistemului nervos central sau dezechilibre hormonale. Lumânările din ceară naturală ard curat şi nu ne pun viaţa în pericol. Cu toate acestea, nu trebuie să banalizăm discursul abordând aspecte medicale. Înainte de toate, trebuie să ne gândim că aducem un dar lui Dumnezeu. Atunci când facem un cadou cuiva, nu îi oferim produse de calitate îndoielnică, ci căutăm ceva veritabil pentru a ne exprima dragostea şi respectul, iar dacă faţă de un prieten procedăm aşa, cu atât mai mult ar trebui faţă de Dumnezeu. Curăţenia inimii noastre şi gândul nostru bun, dragostea noastră pentru Dumnezeu, dar şi faţă de cei pentru care ne rugăm lui Dumnezeu, nu pot fi manifestate decât prin lucruri în care punem tot ceea ce avem noi mai bun, mai curat, mai frumos.