Icoana „Acoperământul Maicii Domnului” este reprezentată în tehnica fresco, pe frontonul bisericii celei mari de la Mănăstirea Polovragi, având dimensiunea 2,80 m/ 2,80 m. Încadrându-se întocmai în cromatica întregului ansamblu pictural, icoana iese în evidență prin acuratețea stilului brâncovenesc. Desfășurată într-o armonie perfectă de formă și culoare, de praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului de la Polovragi, icoana presupune o întreită interpretare iconografică: cromatică, simetrico-participativă și teologică.
Sfaturi practice în Biserică: Organizarea şi folosul pelerinajului pentru copii şi tineri
Pelerinajul are motivaţii multiple şi semnificaţii spirituale profunde atunci când este trăit intens şi înţeles corect. Când vorbim despre pelerinajul copiilor şi tinerilor avem în vedere situaţii care cuprind o altfel de categorie de persoane; de aceea felul pelerinajului este determinat în primul rând de vârstă şi de puterea de înţelegere a tinerilor.
Când e vorba de pelerinaj, copiii şi tinerii au şansa să viziteze şi să venereze locurile sfinte, morminte ale unor martiri, moaşte ale sfinţilor, icoane ce au contribuit la ajutorul călugărilor prin dăinuirea lor de mulţi ani în cadrul mănăstirilor sau locuri unde pot găsi duhovnici cu experienţă religioasă. Majoritatea mănăstirilor pot oferi spaţii de cazare şi organiza agape şi mese creştineşti unde copiii şi tinerii să fie integraţi în programe de catehizare prin citirea Sfintei Scripturi, a anumitor învăţături religioase şi a vieţilor anumitor sfinţi cu rol important în viaţa tinerilor. Iată, aşadar, câteva motive pentru organizarea şi folosul pelerinajelor pentru copii şi tineri. În primul rând pelerinajul este un memorial-vizual al locurilor unde Dumnezeu Se face simţit; pelerinajul fiind prilej de intensificare a rugăciunii şi a vieţii spirituale mai ales când în cadrul acestuia copiii şi tinerii se spovedesc provocându-se o etapă de relaţie personală cu Dumnezeu, prin Taină şi duhovnic. În cadrul acestor pelerinaje pot fi organizate cateheze cu teme de interes, stabilite de comun acord cu copiii şi tinerii. Aceste cateheze pot fi susţinute şi întărite prin oferirea unor cărţi şi pliante, a unor icoane şi obiecte religioase ca mărturii concrete ale vieţii bisericeşti. Pelerinajele au ca scop descoperirea şi cunoaşterea obiectivelor cu valoare religioasă, artistică sau istorică. Acestea pot fi unite cu tururi de oraşe, cu expediţii şi tabere şi cu alte lucruri cu scop educativ creştin-ortodox. Ele pot constitui pentru viaţa tinerilor reflecţii asupra izvoarelor de credinţă şi asupra angajamentului faţă de societate şi natură. Pelerinajele pot fi susţinute şi prin programe de participare la sfintele slujbe, prin învăţarea cântecelor religioase şi nu numai, prin programe cu activităţi de creaţie; toate acestea constituind ocazii unice bazate pe întâlniri şi experienţe la nivel de tineret. Pelerinajul este recomandat pentru copii şi tineri pentru că are rol şi cu efect educativ, instructiv şi recreativ de neîntrecut, dar mai ales provoacă la nivel personal şi de grup apropierea faţă de Dumnezeu.