Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Începutul anului bisericesc; Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul şi mama sa, Sf. Cuv. Marta; Sf. 40 de Muceniţe din Adrianopol
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul sau cel Smerit (460-545) a marcat cultura universală prin aşezarea numărării anilor începând cu Hristos, Mântuitorul lumii, fiind una dintre marile personalităţi ale teologiei străromâne din sec. V-VI. După ce a vieţuit un timp în Constantinopol, în anul 496 a fost chemat la Roma de către Papa Ghelasie, care căuta traducători din limba greacă în cea latină. Astfel, a tradus lucrări ale Sfinţilor Părinţi răsăriteni, ale canoanelor primelor patru Sinoade Ecumenice şi ale celor locale, fiind socotit părintele dreptului bisericesc, a tradus şi vieţi ale unor mari sfinţi ai Bisericii şi a scris numeroase lucrări teologice. Iar pentru că a propus numărarea anilor începând de la Hristos, este socotit părintele erei creştine. A plecat în pace la Domnul, într-o mănăstire din Calabria, la anul 545.