Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Odovania praznicului Schimbării la Faţă a Domnului; Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Cuv. Dorotei şi Dositei
Sfântul Maxim Mărturisitorul, care a trăit între anii 580 şi 662, a fost un monah şi un mistic renumit, autor de opere teologice, o parte din ele cuprinse şi în Filocalie. Acesta nu a cedat presiunilor împăratului de a accepta monotelismul şi monoenergismul, învăţături care spuneau că în Hristos a fost o singură voinţă şi o singură lucrare. Sfântul Maxim a mărturisit adevărata credinţă, învăţând că în Hristos sunt două voinţe şi două lucrări conforme celor două firi, umană şi dumnezeiască. Ca urmare, spre sfârşitul vieţii a fost exilat în Tracia şi i s-au tăiat mâna dreaptă şi limba pentru a nu mai mărturisi Ortodoxia. După ce a fost condamnat monotelismul la Sinodul al VI-lea Ecumenic de la Constantinopol din 680-681, a fost posibilă şi aducerea moaştelor Sfântului Maxim Mărturisitorul la Constantinopol. (Diac. George Aniculoaie)