Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul; Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul, Episcopul Romei; Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog
Sfântul Teofan era fiul marelui dregător Isaac şi se înrudea de aproape cu împăraţii Leon Isaurul şi Constantin Copronim (741-775). Murind tatăl său, a fost crescut la curtea împăratului Constantin Copronim. A îmbrăţişat viaţa monahală la Sigriana, lângă Cizic, unde a ridicat o frumoasă mănăstire. Luând împărăţia Leon Armeanul (813-820), acesta tulbura Biserica lui Hristos cu lupta împotriva icoanelor, voind să-l câştige de partea sa şi pe Sfântul Teofan. Împăratul se străduia în tot chipul să-l câştige pe Teofan: prin înfricoşări, făgăduinţe şi dese întemniţări. Toate s-au dovedit zadarnice. Deci, silindu-l în fiecare zi să se supună voii sale şi neputându-l îndupleca, l-a exilat pe Sfântul Teofan în insula Samotraciei, unde sfântul a şi murit pe 12 martie. Tot astăzi pomenim pe Sfântul Grigorie Dialogul (†604), cel care a întocmit în Biserică Liturghia Darurilor înainte-sfinţite, ce se săvârşeşte în zilele Postului Mare. S-a născut în anul 540, în zilele lui Iustinian (527-565). La numai 34 de ani, împăratul Iustin l-a făcut pretor (primul judecător) în Roma. Murind părinţii săi şi făcându-se monah, a zidit 7 biserici. Mai târziu, a fost ales episcop al Romei, pe scaunul Sfântului Petru. Sfântul Grigorie Dialogul a scris: Fapte din viaţa sfinţilor care au trăit pe pământul Italiei sau Dialogul; Tălmăcire la cartea lui Iov; Tălmăcire la cartea lui Iezechiel şi multe scrisori.