În cele ce urmează nu ne vom referi la o temă anume din opera teologică a părintelui Stăniloae, ci vom vorbi despre felul de a gândi și scrie, despre specificul gândirii și exprimării sale. Această
Cărţile Sfântului Antim, expuse la BCU
Cea de a 5‑a ediţie a Festivalului în aer liber „Strada de C'Arte” a debutat miercuri, 21 septembrie, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Carol I” – corp Boema, din Capitală. Evenimentul care a deschis seria activităţilor cultural‑artistice a fost vernisajul expoziţiei „Antim Ivireanul - cuvânt şi slovă pentru neamul românesc”, la care a participat şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop‑vicar patriarhal.
Expoziţia de carte de patrimoniu „Antim Ivireanul - cuvânt şi slovă pentru neamul românesc” a fost organizată de Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti în colaborare cu Biblioteca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Prin întreaga sa activitate, Sfântul Antim Ivireanul poate fi socotit unul dintre pedagogii sau educatorii neamului românesc. Didahiile sale sunt pline de sfaturi ce aveau drept scop îndreptarea moravurilor locuitorilor Ţării Româneşti, începând cu domnul şi până la locuitorii ultimelor cătune din ţară. Fiecare român are datoria să închine un gând de recunoştinţă adâncă acestui om, străin de neamul nostru, dar care a iubit într‑un mod unic acest popor, contribuind la îmbogăţirea limbii române. Sfântul Antim a fost un om care a primit de la Dumnezeu o mulţime de daruri. A fost arhitect, a fost tipograf, a fost mare predicator, miniaturist, sculptor şi pictor, dar mai ales a avut conştiinţa slujirii acestui popor care i‑a fost încredinţat spre păstorire. De asemenea, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a luptat pentru unitatea şi în slujba tuturor românilor din cele trei provincii româneşti. A învăţat arta tiparului la Iaşi, la Mănăstirea Cetăţuia, închinată Patriarhiei Ierusalimului, şi a slujit Ortodoxia, foarte atacată în acele vremuri de prozelitismul altor confesiuni creştine”, a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Publicul spectator a avut posibilitatea să vadă cărţi româneşti vechi de 300 de ani, tipărite de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, în timpul arhipăstoririi sale. „Evenimentul şi‑a propus să reliefeze trăsăturile dominante ale Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, acelea de cărturar misionar şi de tipograf‑artist înzestrat, deoarece, prin eforturile sale, spiritualitatea şi cultura românească s‑au dezvoltat şi s‑au îmbogăţit substanţial. În cadrul expoziţiei, cei interesaţi au putut vedea cărţile traduse pentru prima dată integral în limba română de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul: Evhologhionul de la Râmnic (1706), care cuprinde Liturghierul şi Molitvelnicul; Octoihul de la Târgovişte (1712); Dumnezeieştile Liturghii de la Târgovişte (1713); Catavasierul (1714) şi Ceaslovul (1715). Lor li se alătură şi cărţi în limba greacă ce au sprijinit Ortodoxia. În cadrul expoziţiei a putut fi văzut şi Acatistul tipărit la Snagov în 1698, singurul exemplar din lume care se păstrează la Biblioteca Sfântului Sinod. Această carte de mici dimensiuni este o adevărată bijuterie a artei tipografice, prin eleganţa gravurilor care o împodobesc şi prin frumuseţea limbii române în care sunt traduse rugăciunile”, ne‑a declarat arhim. Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.
În cadrul celei de a 5‑a ediţii a Festivalului „Strada de CʹArte” vor avea loc, pe lângă expoziţii, şi lansări de carte şi dezbateri. „La împlinirea a trei veacuri de când Sfântul Antim Ivireanul, una dintre cele mai mari personalităţi ale istoriei româneşti, a cunoscut moartea martirică, două entităţi cărora le‑a închinat viaţa, cartea şi Biserica, şi‑au reunit competenţele şi tezaurul de valori, lăsate moştenire românilor de el, pentru a‑i omagia munca jertfelnică pentru lege şi neam. Această expoziţie va rămâne aici şi după încheierea festivalului, timp de două sau trei săptămâni. Considerăm că omagierea sa prin această fericită colaborare între Biserică şi Bibliotecă este, probabil, cea mai frumoasă floare pe care i‑o putem oferi peste veac drept mulţumire, şi semn de recunoştinţă marelui tipograf şi truditor, pentru introducerea limbii române în oficierea serviciului liturgic”, a precizat Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.