Anul 2024, dedicat în Patriarhia Română pastorației și îngrijirii bolnavilor și Sfinților tămăduitori fără de arginți, ne-a oferit prilejul redescoperirii importanței unei lucrări mari și sfinte, aceea
Omagiu profesorului Nicolae Lungu la trei decenii de la înveşnicire
În Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) se împlinesc 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a profesorului, dirijorului și compozitorului Nicolae Lungu. În memoria sa, marți, 18 iulie, la Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită slujba Parastasului, urmată de organizarea unui simpozion dedicat marelui muzicolog la Palatul Patriarhiei. Evenimentul liturgic-cultural a fost prezidat de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Credincioși bucureșteni, iubitori ai muzicii bisericești și cadre didactice s-au adunat marți, 18 iulie, la Catedrala Patriarhală din București, pentru a aduce un omagiu și a se ruga pentru odihna sufletului profesorului și compozitorului al cărui nume îl poartă Corala Patriarhiei Române. În dimineața acestei zile a fost oficiată mai întâi Sfânta Liturghie de un sobor de slujitori, răspunsurile liturgice fiind oferite de membrii Coralei „Nicolae Lungu”.
În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit slujba Parastasului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, rugându-se pentru odihna sufletului muzicologului Nicolae Lungu, mutat la Domnul în data de 18 iulie 1993. Din soborul care s-a rugat alături de ierarh au făcut parte: părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; părintele prof. dr. Marian Colțan, directorul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București; arhidiaconul prof. Nifon Constantin, cadru didactic la seminarul bucureștean, și arhidiaconul Constantin Hurjui, slujitor al Catedralei Patriarhale.
„Din cei 93 de ani de viață, a dedicat peste 70 slujirii Bisericii”
La finalul slujbei de pomenire, Preasfinția Sa a evocat personalitatea și activitatea marelui profesor și compozitor: „Catedrala Patriarhală, care vreme de 250 de ani a funcționat mai întâi drept Catedrală Mitropolitană, i-a adunat în rugăciunile ei pe toți cei care s-au ostenit aici: păstori de suflete, domni, domnițe, mari ctitori și slujitori ai Bisericii care, în vremuri diferite, au înmulțit talanții pe care i-au primit de la Dumnezeu. Unii dintre ei, buni liturghisitori, alții mari cântăreți, iar alții creatori. Catedrala i-a pomenit întotdeauna pe aceștia, la sorocul trecerii lor, dar și cu diferite alte prilejuri. În acest an, când Sfântul Sinod și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne îndeamnă să privim către cei care s-au ostenit prin cântare și prin compoziții, se împlinesc 30 de ani de când a trecut către Domnul profesorul, compozitorul și dirijorul Nicolae Lungu. Numele acestuia a fost cunoscut îndeaproape ultimelor 40-50 de generații de studenți teologi și elevi seminariști care intrau pentru prima oară în legătură cu tainele muzicii prin intermediul cărților tipărite la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. Numele profesorului Lungu a devenit foarte cunoscut, mai apoi, prin bogata sa activitate ca dirijor la multe biserici și instituții de învățământ și dirijor al Coralei Catedralei Patriarhale, fiind un caz aproape unic în întreaga istorie a marilor cântăreți și dirijori ai Bisericii întrucât, din cei 93 de ani de viață, a dedicat peste 70 slujirii Bisericii. Până în ultima zi a vieții sale, Nicolae Lungu a fost un neobosit slujitor al Bisericii și un om care L-a lăudat pe Dumnezeu din postura pe care a avut-o”.
Ierarhul a prezentat, în cuvântul său, modul în care formația corală dirijată de Nicolae Lungu a ajuns să ofere răspunsurile liturgice la slujbele săvârșite în Catedrala Patriarhală: „Cu puțin timp înainte de instaurarea regimului comunist, Corala «România», pe care Nicolae Lungu o dirija, a fost primită în cafasul Catedralei Patriarhale din București. Din îndelungata lui viață, profesorul Nicolae Lungu a dedicat jumătate muzicii corale, dirijând aici în fiecare duminică și sărbătoare. Era o mare mărturisire a unui mirean în vremuri grele pentru Biserică, o mărturisire și o rezistență prin cântare. În perioada respectivă, la Catedrala Patriarhală erau foarte mulți slujitori cu frică de Dumnezeu care, în pofida unui regim ostil Bisericii, îi îndemnau pe oameni să fie aproape de Dumnezeu și permanent prezenți în sfântul lăcaș”.
Simpozion în Palatul Patriarhiei
În continuare, în Sala „Colloquium” a Palatului Patriarhiei s-a desfășurat simpozionul dedicat lui Nicolae Lungu, în cadrul căruia au fost rostite mai multe alocuțiuni ce au avut în vedere diferite aspecte ale vieții și activității sale. Înainte de debutul cuvântărilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit, din partea Părintelui Patriarh Daniel, Diploma comemorativă continuatorilor activității profesorului Nicolae Lungu și celor implicați în interpretarea și predarea cântării bisericești în Arhiepiscopia Bucureștilor.
Astfel, au primit Diploma comemorativă 2023 - Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), cu medalie, următorii: arhimandritul Clement Haralam; părintele prof. dr. Nicu Moldoveanu, ucenic al profesorului Nicolae Lungu și autor al unui volum dedicat lui; părintele prof. dr. Victor Frangulea, ucenic al lui Nicolae Lungu; părintele conf. dr. Stelian Ionașcu, dirijorul principal al Coralei „Nicolae Lungu”; arhidiaconul dr. Răzvan-Constantin Ștefan, conf. dr. Luminița Guțanu-Stoian și lect. dr. Florian Costea, dirijori secunzi ai Coralei Patriarhiei Române; părintele lect. dr. Zaharia Matei, părintele asist. dr. Nicolae Giolu și părintele asist. dr. Alexandru Marius Dumitrescu, cadre didactice la Catedra de Muzică a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; părintele prof. dr. Marian Colțan; arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale; arhidiaconul Constantin Hurjui; arhidiaconul prof. Nifon Constantin; psaltul Gabriel Rădășanu; părintele Cristian Todireanu; monahia Anisia Catrina.
Printre cei care au rostit cuvântări în cadrul evenimentului cultural s-au numărat: pr. conf. dr. Stelian Ionașcu, cu prelegerea „Nicolae Lungu - biografia unui auftakt pentru un cânt al eternității”; pr. lect. dr. Zaharia Matei, cu prelegerea „Contribuția profesorului Nicolae Lungu la uniformizarea cântărilor bisericești”; arhid. dr. Răzvan-Constantin Ștefan, cu prelegerea „Nicolae Lungu - misionar al fenomenului coral și pedagog pentru generații de muzicieni”; lect. dr. Florian Costea - „Compozitorul Nicolae Lungu, între uniformitate și particularitate”; și arhid. Constantin Hurjui - „Nicolae Lungu, continuator în promovarea muzicii psaltice”.
„Profesorul, compozitorul și dirijorul Nicolae Lungu a luminat calea multor zeci de generații de elevi și studenți, oferind Bisericii și culturii noastre o operă muzicală inestimabilă. Deloc surprinzător, după 30 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, maestrul Nicolae Lungu strălucește mai departe prin bogata moștenire spirituală lăsată întregii umanități. (...) Părinții săi doreau ca el să îmbrățișeze chemarea preoțească, dar profesorul Lungu a rămas toată viața un sacerdot mirean, deși nu a avut vreun impediment canonic la preoție. El s-a eschivat cu delicatețe, rămânând însă fidel Bisericii, fără vicii, slujind de la catedră și din cafasul Catedralei Patriarhale cu toată energia sa creatoare și jertfa iubitoare”, a afirmat în prelegerea sa pr. Stelian Ionașcu, dirijorul Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.