Cu prilejul comemorării a 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 20, 21 și 22 decembrie 2024 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru demnitatea, libertatea și credința poporului român.
Ambasadorul Italiei la București în vizită de prezentare la Patriarhia Română
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în data de 5 octombrie 2022, la Reşedinţa Patriarhală, în vizită de prezentare, pe noul ambasador al Republicii Italiene în România, Excelența Sa domnul Alfredo Maria Durante Mangoni.
Domnul ambasador Mangoni a mulţumit pentru primire şi a subliniat importanța întâlnirii cu o personalitate proeminentă a României, în persoana Preafericirii Sale. Excelența Sa a menționat că unul dintre obiectivele importante ale mandatului său este acela de-a continua și consolida relațiile dintre România și Italia, în plan economic, social și cultural.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit despre prezența celor peste un milion de români în Italia și de contribuția acestora la progresul societății italiene, precum și de cooperarea la nivel bisericesc între Patriarhia Română, respectiv Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, și Biserica Romano-Catolică. În acest sens, Patriarhul României a subliniat importanța dimensiunii culturale și a celei religioase, inclusiv, prin acordarea de burse de studii în teologie pentru studenții români. Acestea contribuie la promovarea unei pastorații relevante în comunitățile ortodoxe românești din peninsula italică, în contextul actual.
În cadrul întrevederii, domnul ambasador a subliniat faptul că percepția poporului italian privind românii aflați temporar sau definitiv în Italia s-a schimbat pozitiv în ultimele două decenii, în special, datorită păstorilor lor spirituali. Astfel, comunitatea românească din Italia este percepută ca una dinamică, fiind un exemplu de integrare în societatea italiană.
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menționat prezența unor comunități de italieni în România, care contribuie, cu experiența lor, la dezvoltarea unor proiecte în beneficiul comunităților locale, inclusiv, prin promovarea unei culturi a voluntariatului, în special în rândul tinerilor, fiind promovate altruismul și solidaritatea în contrast cu individualismul din societatea actuală.
(Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române)