Cu prilejul comemorării a 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 20, 21 și 22 decembrie 2024 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru demnitatea, libertatea și credința poporului român.
Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti în vizită de prezentare la Patriarhia Română
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit la Reședința Patriarhală, în data de 12 octombrie 2022, pe Excelența Sa domnul Reuven Azar, Ambasadorul Statului Israel în România.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat bogata activitate diplomatică a domnului ambasador, subliniind bunele relații dintre România și Israel. Un exemplu elocvent al acestor relații sunt și pelerinajele organizate în Țara Sfântă de către Patriarhia Română, prin Agenția de pelerinaje BASILICA Travel, cu speranța că, după perioada dificilă a restricțiilor cauzate de pandemia cu noul coronavirus, vor cunoaște un reviriment deosebit. În același timp, Preafericirea Sa și-a exprimat speranța că, într-un timp cât mai scurt, așezământul românesc de la râul Iordan va fi restaurat și, ulterior, inclus în circuitul pelerinajelor din Țara Sfântă.
Domnul ambasador a mulțumit Patriarhului României pentru primire și a exprimat bucuria și onoarea de a vizita Patriarhia Română, menționând faptul că România este una dintre destinațiile preferate ale turiștilor din Israel, ceea ce constituie un imbold pentru o cooperare și mai strânsă cu agenția de pelerinaje a Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, Excelența Sa a reliefat faptul că este deosebit de impresionat de puterea credinței religioase din România, comparativ cu alte țări europene.
Patriarhul României consideră că religiozitatea poporului român se datorează păstrării tradițiilor de credință și a identității istorice manifestate și în timpul deceniilor de ateism agresiv, ceea ce dovedește faptul că trăirea creștină este mai puternică decât orice ideologie. Noul context socio-politic și economic de după anul 1989 a condus la adoptarea unor metode pastorale și misionare adecvate, inclusiv de organizare a noilor comunități ortodoxe românești în Europa occidentală, pe continentul american și în alte părți ale lumii.
Domnul ambasador Azar a apreciat faptul că, în păstrarea identității etnice și religioase a comunității evreiești din România, un rol important l-a avut și Biserica Ortodoxă Română, ca factor de pace socială, atât în trecut, cât și în prezent, fiind statornicite, de-a lungul timpului, bune relații cu membrii Federației Comunităților Evreiești din România.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh a urat succes domnului ambasador în misiunea sa diplomatică la București.
(Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române)