În ziua de vineri, 25 octombrie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul României l-a primit în vizită de rămas-bun pe ambasadorul Israelului la Bucureşti
În ziua de 22 iunie 2010, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în audienţă pe Excelenţa Sa Domnul David Oren, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, la încheierea misiunii sale diplomatice în România.
Excelenţa Sa Domnul David Oren a mulţumit pentru primire şi a subliniat faptul că cei trei ani de activitate diplomatică în România reprezintă pentru domnia sa o perioadă cu multe împliniri, atât în plan profesional, cât şi personal. În acest context, domnul ambasador a menţionat că în timpul şederii sale în România a vizitat multe catedrale, biserici şi mănăstiri ortodoxe din toate zonele ţării şi s-a întâlnit cu ierarhi, preoţi şi monahi români, care l-au primit cu multă ospitalitate, mai ales cei ce au vizitat Ţara Sfântă.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe ambasadorul Israelului la finalul misiunii diplomatice în România şi a apreciat relaţiile bune pe care Patriarhia Română le are cu actuala conducere a comunităţii mozaice din ţara noastră. Patriarhul României a mai subliniat faptul că, în ultimii ani, pelerinajele organizate de către Patriarhia Română în Israel şi alte ţări ale Orientului Mijlociu s-au intensificat foarte mult, astfel încât numeroşi pelerini ortodocşi români au avut posibilitatea să se închine la Locurile Sfinte şi să cunoască mai bine tradiţia biblică, precum şi valorile spirituale comune. În acest context, Preafericirea Sa a exprimat speranţa că autorităţile statului Israel vor intensifica eforturile lor pentru a permite accesul turiştilor în valea Iordanului, astfel încât pelerinii români să aibă posibilitatea de a vizita Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan, înfiinţat prin decizia Patriarhului Miron în anul 1927, construit între anii 1935 şi 1936, în apropiere de locul unde S-a botezat Mântuitorul nostru Iisus Hristos în râul Iordan. În acest schit, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ a fost egumen între anii 1947 şi 1952.
În timpul întrevederii, a fost evidenţiată necesitatea promovării valorilor tradiţiei iudeo-creştine ca fundament spiritual al culturii şi civilizaţiei europene prin educaţia religioasă în şcolile publice, prin pelerinaje şi prin organizarea periodică a unor simpozioane pe această temă, cu scopul de a promova mai intens valorile religioase comune în societatea contemporană confruntată cu secularizarea.
(Biroul de presă al Patriarhiei Române)